Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade jag vetat hade jag aldrig följt med min pappa och fiskat

Annons
Bilder: Hasse Holmberg/TT / Therese Jahnson/SvD/TT;

När jag var liten åkte jag ofta ut med min pappa för att fiska abborre och gädda. Att fiska var kul och ett spännande sätt att fördriva sin tid som liten.

Under hela min barndom uttryckte jag att älskade djur och ville hjälpa alla skadade djur som jag stötte på i min närhet. Först nu när jag är vuxen så har jag börjat tänka på de där fiskarna som jag krokade i munnen – det var ju jag som skadade fiskarna.

Kan fiskar känna smärta? Smärtspecialisten Owe Landström uttalade sig 2011 i Fiskejournalen om att det inte finns någon internationell forskning som visar att fiskar kan känna smärta.

Owe Landström säger inte att han påstår att fiskar inte kan känna smärta, däremot påpekar han att ingen forskning visar att de kan känna smärta som vi gör det.

I en studie från 2003 utförde forskare experiment på regnbågslaxar. Forskarna injicerade bigift och ättiksyra i läpparna på fiskarna vilket visade tydlig påverkan då fiskarna bland annat skrapade munnen mot botten. Forskarna kunde se en mängd olika beteendestörningar, bland annat att fiskarna vaggade fram och tillbaka och att det lät bli att äta.

I en annan studie från 1970 visar forskare att karpar som fångats på krok, men sluppit undan, undviker att ta ett bete i upp till tre år därefter. Karparna visar tydligt att det är en obehaglig upplevelse att få en krok i munnen.

Ingen ska behöva lida för att jag ska bli mätt.

År 2006 gjordes liknande försök med torskar. Torskarna som en gång hade nappat på betet tog därefter inget bete på krok, inte ens i ett stadium där de svalt.

Jag hade aldrig fiskat en enda fisk i mitt liv om jag som barn hade fått veta att fiskar kan känna någon form smärta. Människan kan vara utan fisk i sin kost. Det finns många växtbaserade alternativ på marknaden som ersätter fisken på tallriken. Ingen ska behöva lida för att jag ska bli mätt.

Daniella Hellgren

Läs också:

En havsöring per dygn är för lite – reglerna främjar inte fisket

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons