Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälso- och sjukvården behöver förändringarna

Annons

Replik på Stoppa förändringarna i vården och håll ihop verksamheterna, ST 27 juni.

Signaturen KB skriver att hen vill att förändringarna i vården i Västernorrland stoppas och hen hävdar att utbudsförändringar genomförs utan föregående politiska beslut.

Vi står inför förändringar i hälso- och sjukvården i Västernorrland och som ansvarig sjukhusdirektör anser jag att dessa förändringar är nödvändiga.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Dels för att vi ska få en ekonomi i balans till år 2018, dels för att framtidens moderna hälso- och sjukvård förutsätter en del strukturella förändringar i var och hur hälso- och sjukvården bedrivs. Ett exempel på det är det länsövergripande centrum för planerade ortopediska operationer (elektiv ortopedi) som nu ska etableras vid Sollefteå sjukhus (behandlas av landstingsfullmäktige sista veckan i juni),

När det gäller de förändringar vi står inför har vi inom förvaltningen en löpande dialog med den politiska landstingsledningen.

Politiska beslut fattas naturligtvis när så behövs, men när det gäller löpande verksamhet är det inte en politisk fråga utan något för oss i förvaltningen att verkställa utifrån de riktlinjer och direktiv vi fått för att driva verksamheten framåt.

Utöver detta har vi svårt att rekrytera inom olika verksamheter. Att minska beroendet av dyra lösningar med inhyrda läkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag och istället kunna rekrytera tillsvidareanställd personal är en av våra största utmaningar.

Det är ett nationellt problem och beror bland annat på att det helt enkelt inte finns tillräckligt med kompetent och kvalificerad personal att tillgå. Detta innebär att vi ibland tvingas till olika temporära förändringar för att kunna säkerställa en patientsäker vård, men målet är naturligtvis att Landstinget Västernorrland ska vara en så attraktiv arbetsgivare att man både vill bli och vill fortsätta var anställd vid Landstinget Västernorrland.

Nina Fållbäck Svensson

Sjukhusdirektör Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons