Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Forsberg: Tråkigt att Bohlin blundar för alla våra framsteg

Annons
Hans Forsberg bemöter Marcus Bohlins ledare om Centerpartiet. Bild: Håkan Humla / Jan Olby

Replik på Marcus Bohlins ledare Centerpartiet ska krama småföretagare – inte vänsterpartister, ST 20/2.

Oftast är det intressant att se vad ST:s ledarskribenter skriver på sina ledarsidor, men ibland blir det bara fel, som när Marcus Bohlin ondgör sig över Centerpartiets politiska arbete i kommunen med kritik riktad framför allt mot den kommunala inköpsstrategin.

Bohlin hävdar att S och V har lyckats få Centern att gå med på en inköpsstrategi som enligt Svensk Näringsliv strider så väl mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV) som mot EU-rätten. Som argument för detta länkar Bohlin till en missvisande artikel som skrevs den 15 december 2015, det vill säga ett halvår innan Sundsvall ens hade antagit inköpsstrategin som klubbades i kommunfullmäktige 2016.

Insändare: Centern har hoppat upp i knät på S och V – hur många löften har ni svikit?

Hade Bohlin läst strategin skulle han dock ha vetat att något krav på kollektivavtal inte existerar, vilket artikeln han hänvisar till felaktigt påstår, och även är Bohlins främsta motargument. Däremot finns det sociala krav på bland annat lön, pension och försäkringar som ska vara i nivå med motsvarande kollektivavtal på marknaden.

Krav på kollektivavtal hade varit verklighet om inte Centerpartiet hade satt ned foten och sagt nej.

Hade Bohlin läst den kommunala inköpsstrategin hade han säkerligen med glädje kunnat läsa bland annat om de krav vi ställer på uppdelade upphandlingar som ska möjliggöra för små företag att konkurrera på likvärdiga villkor med stora företag, djurskyddskrav, miljökrav och ambitionen att förbättra möjligheterna för närproducerade varor och tjänster. Fler exempel på företagarvänliga satsningar utöver inköpsstrategin gör vi även genom att införa en samordnad varudistribution som ska möjliggöra för små företag att leverera produkter till kommunens verksamheter och en särskilt riktad småföretagarsatsning via Näringslivsbolaget för att hjälpa dem att expandera och växa.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att Centerpartiet kan samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är enbart till godo för Sundsvalls kommun och bidrar till att skapa en balanserad politik som gynnar alla. Krav på kollektivavtal hade varit verklighet om inte Centerpartiet hade satt ned foten och sagt nej. Vi var i stället villiga att presentera en kompromiss vilket i slutändan har gynnat alla inblandade parter.

Det är tråkigt om Bohlin väljer att nedvärdera Centerpartiets arbete i Sundsvall och blundar för alla de framsteg vi har åstadkommit inom landsbygd-, miljö- och företagarpolitiken, endast på grund av att han har missförstått inköpsstrategin.

Hans Forsberg (C)

Ordförande för Centerpartiet Sundsvall

SVAR DIREKT:

Hans Forsberg har rätt i att kommunen i sin inköpsstrategi har slopat kravet på kollektivavtal. Det är dock i det närmaste en lek med ord eftersom den nya formuleringen lyder "Krav på villkor i nivå med kollektivavtal". Kvar i inköpsstrategin står också att kommunen ska kunna lägga ut uppföljning och kontroll av att kraven följs på externa aktörer (här får man förmoda att facket ligger bra till). Med tanke på fackets inställning till företag som saknar kollektivavtal finns det anledning att vara tveksam till att just facket ska stå för kontrollen.

Det står också i inköpsstrategin att "krav på rätt till heltid ska ställas", även om majoriteten nu tycks darra på manschetten just vad det gäller detta. Det är bra att man tvekar om rätten till heltid, men förslaget borde skrotas. Det finns ingen anledning för kommunen att detaljreglera om ett enskilt företag ska ha färre antal heltidsanställda eller fler deltidsanställda i sin personalstyrka. Kommunens primära uppgift måste vara att se till att få så mycket valuta för skattepengarna som möjligt.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör

Läs också:

S: Dra lärdom av bron – våra skattemedel ska inte användas till lönedumpning

L: Inköpsstrategin – gör om och gör rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons