Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räcker inte en klatschig slogan – förnyelse är partisekreterarens roll

Annons

En partisekreterare avgår och dagen efter presenteras en ny. Vi avser inte här och nu att kommentera om de båda – om deras kompetents för uppdraget. Men vi har lite andra funderingar, såsom om det verkligen är partiledningens uppdrag att via telefonkonferenser meddela vem som ska bli partisekreterare. I socialdemokratins historia och tradition har partisekreteraren haft ett annat uppdrag. Att leda partiet och det oavsett regeringsmakt.

Från Möller, Aspling, Sten Andersson och andra finns en obruten linje. Partiet ska vara en balans, organisatoriskt och ideologiskt tryggt borta från regeringsmakten. Regeringsmakt kan nämligen förloras, men partiets roll är vidare och måste bestå och förbli stark. Vi förstår att den nya partisekreterarens uppdrag är att vinna val. Det är bra. Givetvis.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men är inte hens uppdrag att vinna framtiden ännu viktigare? Vinna kampen om det strategiskt viktiga problemformuleringsprivilegiet. I den korta historien lyckades inte borgerligheten – trots regeringsmakten då – rubba den socialdemokratiska värdegrunden åren 1976–82. Socialdemokraterna fick efter valvinsten 1994 åtminstone delvis samma problematik att brottas med, kampen om framtiden bortom mera akuta regeringsproblem. Det fanns – och finns – fortfarande en arbetarrörelse, om än slumrande, som drömmer om värderingar och politiska projekt bortom det mest akuta. Och så är det också nu på 2010-talet.

Precis som på Sten Anderssons tid – slitstark partisekreterare åren 1962–82 – gäller också nu att partiet är och ska förbli något mer än bara en del av regeringen. Och i det ingår, inte minst, att partiet och dess medlemmar får vara i opposition och inte bara försvara regeringens politik. Partisekreterarens uppgift är då att värna den friheten också mot klåfingriga statsråd som tror sig veta bäst om vad som är partiets roll och uppgift, liksom att se till att den linje partiet lagt fast i sina kongressvalda och andra beslut också följs.

Vården av styrkan i den egna organisationen är en annan sådan central uppgift för hen. Precis som Sten Andersson så flitigt gjorde förblir det även för en nutida partisekreterare viktigt att resa runt i landet och i dialog med medlemmarna fånga upp stämningar och önskemål, föra värderingssamtal och att återföra dessa till ledamöterna i partiets VU och styrelse.

Om den nu i stor brådska lanserade nya S-sekreteraren är just en sådan för uppgiften lämplig person får väl prövas mot verkligheten och utvärderas vid kommande partikongress och val. Att vinna val i Örebro är en sak men att vinna kampen om framtiden och problemformuleringsprivilegiet och de värderingar som blir ledande på några års sikt är något helt annat och mycket svårare än att få ihop en klatschig valslogan.

Robert Björkenwall

Frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli

Peter Persson (S)

Riksdagsledamot, Jönköpings län

Läs också:

Ny S-topp ser sig som valvinnare

Härnösands kommunalråd blir Miljöpartiets nya partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons