Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hävdar man att kött är livsviktigt – då är man på fel spår

Annons

Replik på "Veganer tenderar att bli som bokstavstroende", ST 31 maj.

Ja du, kära Kloka gubbe. Människan har jagat och ätit kött sedan stenåldern – det har du rätt i. Men det som faller i det argumentet är att människan ej hade något val på den tiden. Nu jagar människor och äter kött för att det är roligt och gott. Nu kan du gå till affären och köpa allt du behöver, du behöver inte odla din egen mat och hoppas på att det blir en bra skörd.

Läs också: Sluta bränna kroppar på offentliga platser

Man kan ta med dig 50 kronor till matbutiken så har du mat, varav inget behöver vara kött för vår överlevnad. Vi får i oss alla vitaminer och alla näringsämnen vi behöver för att överleva – även utan kött. "Brist på b-vitaminer" kanske du säger nu, men det får köttätare också. "Men brist på protein då?" – om du googlar en snabbis på frågan om vegetabiliska proteiner så ser du att det finns mer än vad som behövs. Vi äter mer proteiner än vad vi behöver så det är också ett dåligt argument.

Läs också: Forsätt att grilla kött – det är den ljuvligaste doften

Att jämföra smågårdar och industrier är inte heller bra. Du har säkert bra erfarenheter på en gård som tog hand om djuren, jag har också träffat bönder som tar hand om sina djur.

Läs också: Fira mors dag utan mjölk

Men du kan väl tänka dig att det blir en helt annan sak när det hela handlar om att producera så mycket som möjligt, så billigt som möjligt, i en fabrik? Det händer även att människor blir utsatta för industriell tortyr. Ett enkelt exempel är fabriker i Kina. Djur som är mindre värda får stå ut med värre.

Nästa gång du ska argumentera för köttätande och kalla dig klok, kom med något klokt.

Veganen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons