Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre en misslyckad människa än en läskig lycksökare i kommunpolitiken

Annons
Skribenten menar att kommunpolitiken är full av lycksökare, snarare än människor som vill göra skillnad för invånarna. Bild: Mårten Englin / Robin Nordlund

Kommunpolitik har inte varit speciellt sexigt på sistone. I princip har det handlat om att lägga ner skolor och jäklas med hemtjänstpersonalen i 40 år. Ändå söker sig tiotusentals lycksökare, för att använda Marcus Bohlins uttryck i ledaren om Kate Almroth och Kristdemokraterna, till kommunpolitiken varje valår.

Läs ledaren här: Marcus Bohlin: Vad händer inom M i Sundsvall egentligen?

Många lycksökare hoppar av. Var tredje kommunpolitiker i Härnösand har hoppat av under innevarande mandatperiod. Antalet medlemmar i politiska partier har sjunkit till nivåer som till och med får Svenska kyrkan att dra på smilbanden. Man tvingas minska valkretsarna från fyra till två för att skyla över demokratins kris.

För att förstå dessa två motsägelsefulla trender kan man lägga emfas på slutet av Bohlins mening "lycksökare på jakt efter en plattform". Aldrig har så få haft så mycket att tjäna på ett politiskt uppdrag som idag. Kampen mellan de åtråvärda plattformarna är så het att man här i Sundsvall diskuterar en uppförandekod för att sära på politikerna.

Kommunalvalet 2018 handlar inte om att sitta i en nämnd och frossa i delegationspärmens vansinnigheter utan att få vara en del av det lukrativa vansinnet.

Man kan inte skilja på en politiker och en kommunanställd längre. Karriärer som politiska sekreterare varvas med uppdrag inom kommunala bolag och näringslivssatsningar med offentliga medel. Det har gått tio år sedan dåvarande kommunalrådet kritiserades för att benämna sitt politiska uppdrag som jobb.

För Plus-kunder: Sundsvalls politiker är dumma mot varandra – nu ställs krav på "uppförandekod"

Kommunalvalet 2018 handlar inte om att sitta i en nämnd och frossa i delegationspärmens vansinnigheter utan att få vara en del av det lukrativa vansinnet. Borgarna har sedan länge hoppat på sossarnas framgångståg med offentligt slösande och med jubileumsåret 2021 inom räckhåll kommer plattformen vara extra bred kommande mandatperiod.

På nationell nivå inför man en politisk karantän för att stoppa dubbelspelet. Skulle man göra samma sak på kommunal nivå skulle man sätta stopp för lycksökarna. Kanske skulle man då få in riktiga politiker som lade pengar på skolor, hemtjänst och snöröjning. Ni vet såna där som klippte kvitton och fotograferades utanför lägenhetsbordeller.

Hellre en misslyckad människa än en läskig lycksökare om jag får välja. Men jag tror inte det är möjligt för människor får inte plats på valsedlarna längre. Är det något som kvoteringarna har lyckats med så är det att sortera bort människor.

Chroonbloom

Läs också:

26 000 för en halvtidstjänst som politiker är upprörande – varför är ni mer värda?

Förstatliga sjukvården och ni får min röst i nästa val – vågar ni?

Att kasta skit på varandra är dagens politik – känslorna har tagit över

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons