Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstpersonal: Vi blir behandlade som undersåtar och ska vara tacksamma för toabesök

Annons

Jag blir så otroligt ledsen över hur Sundsvalls kommun behandlar sina anställda inom vården. Många föräldrar arbetar skift och kämpar för att vardagen ska fungera. Vi har haft möjlighet att lägga scheman själva som får veckan att fungera, men det vi nu börjar bli vana vid är att vi blir fråntagna alla möjligheter att påverka till ett bra samarbete inom äldreomsorgen.

Ena dagen ska vi vara flexibla, andra dagen ska allt vara styrt. Vi blir verkligen behandlade som undersåtar som inte har några rättigheter. Du ska vara otroligt tacksam om du får utföra toalettbesök under din arbetstid, för det finns ingen rättighet till paus eller rast förutom lunch. Det är äldreomsorgen. Men arbetar du inom andra områden inom Sundsvalls kommun så gäller inte detta. Vem vill jobba under dessa premisser?

För Plus-kunder: Hemtjänsten skottar sig fram till brukare – chefen hyllar personalen: "Oerhört stolt"

Vi får höra av ledningen att vi måste prata gott om vårt yrke för att få folk som vill arbeta med detta. Det känns falskt att rekommendera någon till detta trots att vi är en del av andra människors liv som vi arbetar med. Jag och mina medarbetare månar så otroligt om de äldre och det vet cheferna på Sundsvalls kommun om, för vi kvinnor är så vårdande och omhändertagande av oss. När tänker de någonsin på personalens behov? Aldrig, det kan jag lova. Det är bara ekonomi som styr. Och välfärden finns inte.

Nu ändras spelreglerna allt eftersom och vi tappar talesättet helt.

Av hela mitt hjärta gör det så ont att se hur vi på golvet alltid blir nedtryckta när vi gör allt för att de gamla ska ha det så bra som möjligt. Man går ut i media om Skönsmomodellen Vanguard om hur bra det är för brukare. Ja, det var det från början, men nu ändras spelreglerna allt eftersom och vi tappar talesättet helt. Men betala för fler konsulter som ska tala om för oss personal som har all kunskap inom vård och omsorg hur vi ska jobba så sparar vi säkert pengar. Eller inte.

För Plus-kunder: Nya E4 är rena vinstlotten för hemtjänsten: "Har underlättat mycket"

Vilka är experterna, jo, det är ju ni som jobbar, säger cheferna. Jämför med konsultkostnader och lägg det till personal som vill utföra ett fint och professionellt arbete hos sina brukare i stället för att dra in på omvårdnadspersonal. Det jag vill säga är att vill man ha personal till vården är det dags att bli mer öppen och flexibel som arbetsgivare. Vem vill arbeta för någon som inte bryr sig om sina anställda?

Hemtjänstpersonal som har fått nog

Verksamhetschef Karin Holmin svarar att den beskrivna arbetssituationen är oacceptabel.

SVAR DIREKT:

Det beskrivna/upplevda läget är inte acceptabelt. Inga medarbetare inom den kommunala hemtjänsten ska ha en arbetssituation liknande den som beskrivs i insändaren!

Skönsmomodellen, som det hänvisas till, bygger på en tillitsbaserad ledning och styrning av verksamheterna där medarbetarna ges ett stort ansvar för både dagsplanering och egen schemaläggning inom de ramar vi har att förhålla oss till.

Det är när vi har modet att flytta vårt första fokus från ekonomi och kontroll till kvalitet och det som är viktigt för dem som verksamheterna är till för som vi uppnår en högre nöjdhet hos våra medborgare med hemtjänstinsatser, arbetsglädje bland våra medarbetare och lägre kostnader. Det är Skönsmomodellen.

Det är ett politiskt beslut att vi i verksamheterna ska arbeta enligt denna, det är inte valbart!

Mitt, och övriga arbetsgivarföreträdares ansvar, är att se till att detta fungerar inom samtliga hemtjänstområden utan undantag.

Karin Holmin

Verksamhetschef på socialförvaltningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Sorgligt att vinstdebatten tar allt syre i politiska debatten

Privat hemtjänst granskad – bättre på alla kvalitetsparametrar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons