Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höghuset skulle ge Sundsvall en magnifik stadsbild

Annons

Faktiskt tycker jag detta med höghuset bredvid torget i Sundsvalls innerstad är ett riktigt läckert förslag. Kaxigt till tusen. Men sluta kalla den för skyskrapa för det behövs något hundratal fler våningar för det.

Att kalla ett höghus på sådär 30 våningar för skyskrapa är ett sant utslag av svensk ankdammsmentalitet. Pinsamt i allra högsta grad. Efter att jag haft lyckan att bo i New York i flera års tid så vet jag hur fantastiskt hisnande det är med riktigt höga hus bredvid riktigt gamla och betydligt lägre hus. Det är vad som gör den staden så speciell. Som fått staden att gå till historien. Och oavsett hur många skyskrapor som byggs på andra ställen i världen, så är det den här kopplingen som är så speciell för New York. Gamla katedraler, kyrkor och andra byggnader som står bredvid riktigt höga, moderna skrapor får mig att känna samma hisnande känsla som när jag till exempel besöker Geiranger. Kontrasterna, spänningarna och dynamiken är oerhört vackert. Känns som att hoppa från riktigt hög höjd, man får andan i halsen liksom.

Läs också: Behöver vi en jättepenis på torget?

Läs också: Norra kajen är ett bättre läge för Gert Wingårdhs skyskrapa

Läs också: Skyskrapan på torget väcker känslor: "Vansinnigt, sjukt, korkat, idiotiskt och alldeles fantastiskt underbart"

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det här höghuset skulle sannerligen göra att Sundsvall höjer sig över de andra städerna i Norrland för alltid. En fullkomligt magnifik stadsbild och jag kan tänka mig hur det ser ut från bron med den gamla staden omkring och de båda stadsbergen på var sida. För att få symmetri ska då huset ligga i mitten och inte som en del föreslagit någonstans utanför innerstaden. Då kantrar hela bilden. Vi behöver det här.

Men att ta bort de fula invanda grå lådorna på torget och ersätta med ett rejält höghus är något som kräver rejält med mod. Inget för fegisar alltså. Dock folk från Örnsköldsvik har jag ofta tyckt varit väldigt driftiga och visat mod. Man var till exempel först med ett äventyrsbad, flera år före innan de andra städerna ens vaknat. Man vågade ta dit en stor Star Wars utställning en gång i tiden, och placerade sig därmed i samma liga som Tokyo, London etcetera. Star Wars utställningen besökte nämligen bara storstäder och så lilla Örnsköldsvik på sin turné runt världen och det blev succé. Helt klart vågar man ta ut svängarna däruppe och sitter inte fast i gnällträsket. Så ett höghus designat av folk därifrån tycker jag är en riktigt bra idé.

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons