Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Human asylprocess en bristvara

/

Annons

Replik på Jan Peder Forsbergs inlägg "Inhuman rättsosäkerhet", ST 26 juni.

Miguel Cervantes roman om Don Quijote skildrar en desillusionerad adelsman som misstolkar det mesta. Den idérike riddaren drar bland annat svärd mot ”jättar” som i själva verket är roterande väderkvarnar. Det krävs mycket för att påstå att en annan människa ”… saknar verklighetsuppfattning” såsom Jan Peder Forsberg gör om mig. Jag tänker inte göra samma kardinalfel och beskylla en annan, utan bara kommentera insändaren.

I en insändare i ST den 9 juni, beskrev jag den svenska asylprocessen som rättssäker och human jämfört med andra länder. Det gjorde jag i egenskap av före detta asylutredare för att skildra mina erfarenheter, vilket kultur- och integrationsarbetaren Forsberg tycks tolka fel. Hans replik bekräftar artikelrubriken, nämligen att debatten lägger för mycket fokus på en myndighet som endast verkställer ett politiskt formulerat uppdrag.

Det är inte en ensam asylutredare som beslutar om ett asylfall såsom insändaren påstår, det är en handläggare som registrerar asylskälen vid ankomst, en andra handläggare utreder och föredrar ärendet för en erfaren beslutsfattare. Därefter har vi förvaltningsrätter och lagfaren domare som prövar ett beslut enligt de lagar som avgör om du har välgrundade asylskäl.

En annan koppling jag har är mina egna erfarenheter av den svenska asylprocessen som på ett professionellt sätt behandlade min och min familjs asylskäl när vi flydde ett krig i mitten av 90-talet. Därutöver hjälper jag fortfarande asylsökande ideellt och jag har fog för att påstå att Migrationsverket och svensk utlänningslag är relativt rättssäkert. Det är tydligt om vi jämför med förhållandena i Italien, Grekland och Malta. Medan danskarna skärper sina asyllagar förblir den svenska generös.

Forsbergs insändare är oroväckande. Den gör narr av ett helt rättsystem och nedvärderar hela advokatkåren och tolkpersonal som jobbar med asylfall på ett fördomsfullt sätt. Nog finns det enstaka advokater, handläggare och tolkar som inte sköter sitt jobb, men detta får inte appliceras på alla andra hederliga och professionella yrkesmän.

Jan, en human asylprocess är numera en bristvara, Stefan Löfvens vädjan om en mer generös fördelning av asylsökande fick kalla handen i EU här senast. Vi bör inte fördöma ett helt rättssystem utifrån individuella brister, för i varje svensk kommun så finns det många före detta asylsökande som inte delar din bild av den svenska asylrätten. Det finns tyvärr även de som har synpunkter, men jag anser att dessa är i minoritet.

Ali Qadiri

F.d. asylutredare & asylsökande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons