Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur menar krönikören?

Annons

Replik på "Varför dröjer ännu åtgärderna mot de skamlösa välfärdsbrotten?", ST 11 augusti.

Jag läser Lovisa Arvidssons S-krönika och förstår inte riktigt hur hon menar. Är jag korkad eller har jag uppfattat det hela fel? Är det inte företagen själva som betalar sjuklön de första 14 dagarna?

Hur kan då de så kallade fejkade arbetsgivarna tjäna på att den anställde är korttidssjukskriven? Vitsen för att lugga staten på pengar måste väl vara att den anställde är sjukskriven längre än 14 dagar och ändå typ arbetar? Däremot kan jag tänka mig att föräldrar som tar ut föräldrapenning och jobbar samtidigt är svårare att finna på vid korta sjukskrivningar när man inte får samköra register. Jag tror inte man kommer åt den organiserade brottsligheten enbart genom att samköra.

Björne

Svar direkt: Svårt att upptäcka

Tack för din replik. Du frågar hur de så kallade fejkade arbetsgivarna kan tjäna på att den anställde är korttidssjukskriven. Kanske uttryckte jag mig otydligt i texten. Enligt Försäkringskassan har det under de senaste åren dykt upp flera fall av blufföretag som sätter fejkade anställningar och sjukskrivningar i system. När en person är sjukskriven färre än 14 dagar går inte ärendet till Försäkringskassan förrän i efterhand då företaget kan begära ersättning för höga sjuklönekostnader. På så vis paketeras bedrägeriet på ett sätt som gör det svårt att upptäcka. Enligt Ekots granskning är dessa upplägg många gånger en del av ett större företagsupplägg av fejkanställningar, varpå myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Skatteverket anser att samkörda register skulle ge dem betydligt bättre förutsättningar att upptäcka brotten i tid.

Läs mer här:

Kriminella lurar till sig dubbla bidrag från välfärden

Bedrägerier för miljarder inom välfärden – åtgärder dröjer

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Lovisa Arvidsson

S-krönikör, Mittmedia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons