Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I min vision äter vi närodlat och åker kollektivtrafik gratis

Annons
Elisabet Zemturis (MP) målar upp en bild av framtiden så som hon önskar att den kommer se ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT / Gorm Kallestad/TT

Jag har en vision av ett samhälle där vi lever utifrån närhetsprincipen. Vi brukar livsmedel och andra materiella saker, som till största delen är producerade i närheten.

När det gäller livsmedel, så äter vi utifrån vilken säsong det är. På vintern mycket rotsaker och andra närodlade livsmedel. På sommaren andra grönsaker som odlats i närheten. Behöver vi större utbud, så kan vi frakta livsmedel från södra Sverige med tåg, men vi flyger inte hit tonvis med livsmedel från andra delar av världen.

I dag kan vi köpa kretsloppsodlade tomater, från Peckas naturodlingar i Härnösand. Som har fått mogna på kvisten och smakar underbart. Skulle vi få längta efter andra livsmedel som i dag inte kan odlas här, så tror jag att det snart skulle dyka upp liknande innovationer för andra livsmedel också.

För Plus-kunder: Kajsa är "elitamatör" i eko-odling

Likadant med kläder och möbler och andra förbrukningsvaror. Det mesta av vad vi förbrukar är tillverkat i närheten. Vilket även främjar fler arbetstillfällen. Vi producerar givetvis varor som är hållbara, och det finns en väl utvecklad företagsamhet, för lagning och renovering av saker.

Jag sitter i lugn och ro och njuter av de olika landskapen utanför fönstret.

När det gäller transporter, så finns miljövänlig och gratis kollektivtrafik. I tätorter och mellan tätorter går turerna ofta, och bor man som jag en bit ut på landet, så finns naturgas- och eldriven "taxi" att boka fram till tätorten. Allt är gratis för resenären.

När jag åker på semester finns många snabbgående tåg att välja mellan. Jag sitter i lugn och ro och njuter av de olika landskapen utanför fönstret. Restiden är en del av upplevelsen.

Ett fåtal flygtransporter finns fortfarande, men det är bara för de absolut nödvändigaste person- och materialtransporterna. Miljövänliga fartyg finns också att välja på, både för transport av varor och för semesterresor.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ekonomisk tillväxt används för ekologisk tillväxt.

Slit och släng förekommer inte längre, och alla tar sitt ansvar och äger bara det man behöver. Mina pengar använder jag i högre grad till upplevelser, för mig själv eller tillsammans med nära och kära, i stället för att köpa en massa saker. Det tror jag ger lyckligare människor och vi kan lämna en värld som det fortfarande går att leva ett gott liv i, vidare till nästa generation.

Elisabet Zemturis, ordförande Miljöpartiet Timrå

Läs också:

Tåget är billigare och mer pålitligt än flyget – och framför allt snällare mot klimatet

MP: Bättre hänsyn till våra skogar behövs – för en hållbar framtid i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons