Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I USA demonstrerar de mot en rasistisk poliskår – det verkar inte vara mycket bättre här

Annons
Även vi borde, likt många amerikanska medborgare, demonstrera mot en polismyndighet där rasism inte verkar vara ett hinder för befordran, menar Rolf Ö. Bild: Rick Bowmer/AP/TT / Bertil Enevåg Ericson/TT

Nu har vi haft #metoo-rörelsen, och med all rätt. Kvinnor kommer till tals, sätter ner båda fötterna och talar klarspråk som väl har nått fram.

Jag såg den 28/3 på lokala nyheter Västernorrland om polischefen som skall befordras, trots extrema rasistiska åsikter framförda i sociala medier. Vilket har påpekats av kolleger till polischefen. Trots det försvaras befordran av områdeschefen Kenneth Bergquist. Om åsikterna hade varit extrema och nedvärderande om kvinnor, skulle förmodligen befordran ha varit svår att försvara i dessa tider.

För Plus-kunder: Polischefen som spred rasistiskt hat granskas igen: ”Ska se om det finns saker juristerna måste titta på”

Jag kan tycka att nedvärderande kvinnosyn, rasism och ej lika människovärde går hand i hand. I USA har det i årtionden demonstrerats mot en poliskår som gör skillnad på vita amerikaner och mörkhyade. I vårt land borde vi redan nu demonstrera mot en statlig polismyndighet där värdegrunderna inte sätter stopp för en chef som har rasistiska värderingar, men det kanske blir svårt att få polistillstånd för en sådan demonstration.

En dagisföreståndare med pedofiltankar på sociala medier har inget jobb. En elefant i en porslinsbutik funkar inte och så vidare.

Rolf Ö

Läs också:

Polisförbundet: Frigör tid så att poliser kan vara i yttre tjänst i stället för att bli fast vid datorn

► Ta tillbaka poliser och sjuksköterskor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons