Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten får specialbyggda arenor – varför gäller inte samma sak för oss som vill lyssna på musik?

Annons
Varför kan inte kulturen få en riktig konsertsal med bra akustik, precis som att idrotten kan få anpassade arenor, undrar Walter Rönmark. Bild: Susanne Holmlund / Mårten Englin / Thérese Ny/TT

När man varit och lyssnat på Nordiska Kammarorkestern och går hem – utan att ha fallit och slagit sig fördärvad, vilket är lätt när man i dessa tider skall gå hem från Tonhallen – gläds man över den fantastiska orkester vi har i Sundsvall. Samtidigt frågar jag mig varför vi i Sundsvall inte har en riktig konsertsal med god akustik, som kan göra den här orkestern full rättvisa. Varför kan inte dessa eminenta musiker få 20 kolleger till att spela tillsammans med så att vi får en fullstor orkester som den i Gävle eller Umeå?

För Plus-kunder: Elisabet Ljungar blir ny chef för Nordiska Kammarorkestern och Musik Västernorrland

Alla de som jobbar med konstmusiken i Sundsvall trollar verkligen med knäna för att kunna erbjuda oss solister av yppersta klass och spännande konstmusik. Varför får de inte riktiga förutsättningar för sitt arbete? Vi som gillar ishockey och fotboll vill ju titta på idrotten i bra och för idrotten specialbyggda arenor. Varför gäller inte samma sak vår förnämliga orkester och den publik som vill lyssna på musik?

Vi hade inte tillräckligt med pengar för att bygga en simbassäng godkänd för SM-tävlingar. Vad har vi då råd med i Sundsvall?

Det pratas mycket nu om bristen på idrottshallar och dåligt underhållna sporthallar och eventuella eventarenor. Varför pratar vi då inte om en konsertsal värd namnet för Nordiska Kammarorkestern? Nej, vi har inte råd, säger de ansvariga politikerna. Det verkar dessutom tveksamt om vi har råd med en ersättning för sporthallen och andra mer eller mindre fallfärdiga hallar. Vi hade inte tillräckligt med pengar för att bygga en simbassäng godkänd för SM-tävlingar. Vad har vi då råd med i Sundsvall? Om man i Gävle, lika stor stad som Sundsvall, har pengar till en otroligt fin konsertsal, en fullstor symfoniorkester och moderna sportanläggningar, varför kan då inte Sundsvall åstadkomma något liknande?

Gävle har nyligen moderniserat sin hockeyarena, som också kan fungera som eventarena om man vill ha ett Melloarrangemang eller liknande, en arena som också har en stor och till lunch alltid fullsatt restaurang. Alldeles bredvid har Gävleborna sin nyligen invigda fotbollsplan. Hundra meter från fotbollsplanen ligger en nyinvigd sporthall/eventarena, Gavlehovshallen som beskrevs utförligt i ST den 3 mars.

För Plus-kunder: Efter bråket om nya Sporthallen i Sundsvall – se vad Gävle fick för 220 miljoner kronor

I Gavlehovshallen finns tre hallar under samma tak. En med dryga 2 000 åskådarplatser. En annan, Novahallen, har plats för 300 åskådare. Den tredje hallen är en toppmodern inomhusarena för friidrott, där inomhus-SM gick av stapeln för någon vecka sedan. Teatern i Gävle har fina lokaler och ingen kan klaga på teaterutbud och teaterkvalitet i Gävle.

Sundsvall står sig slätt i jämförelse med Gävle vad gäller kultur och fritid. Hur kan Gävle ha en så hög klass på anläggningar för idrott och kultur när Sundsvall inte kommer i närheten? Vad har då Sundsvall som är bättre än Gävle eftersom våra skattepengar tydligen inte används för kultur och fritid som i Gävle? Bättre åldringsvård och social omsorg? Tveksamt. Har vi bättre skola än Gävle? Knappast troligt.

Jag kan bara se en förklaring till varför Sundsvall inte har en tillnärmelsevis lika stor satsning på kultur och idrott som Gävle. Vi har politiker som tyvärr prioriterar annat än de kommunala kärnverksamheterna.

Walter Rönmark

Läs också:

► För Plus-kunder: Därför kostar nya Sporthallen mer än arenorna i Uppsala och Gävle – här är förklaringen: "Mer påkostat"

Skriande behov av nya idrottshallar i Sundsvall

Vem ska betala nya idrottshallar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons