Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför importfri måndag i Sundsvalls skolor

Annons

Replik på "Satsa på växtbaserade skolmåltider för barnens bästa", ST 10 augusti.

Svensk mjölk- och köttproduktions friska och produktiva djur gör den svenska produktionen till en av de mest klimatvänliga som bedrivs på den här planeten. Varför ska vi och våra barn inte äta världens bästa mat?

Kor är betande djur som kan göra näringsmässigt värdefull mat av gräs och samtidigt gynna en biologisk mångfald, detta på många marker där vi inte kan odla annat än gräs. Vallen – gräset – behövs även för att hålla marken bördig för odling av mat som vi kan äta direkt, till exempel spannmål och bönor. Det går att jämföra tuggorna på tallriken, men om man inte ser till helheten är det inte mycket värt.

”Genom att importera mat – importerar vi indirekt en ökad klimatpåverkan.”

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sedan 1990 har svenskarnas köttkonsumtion ökat med 40 procent, hela den ökningen har ersatts med importerat kött. Utsläppen från svenskt nötkött är cirka 25 procent lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen från produktionen i EU är cirka 60 procent lägre än den globala medelproduktionen. För nötkött, mjölk och kyckling har svenska produkter lägsta eller näst lägsta utsläpp per kilo produkt. Även för griskött är utsläppen lägre än medel för EU:s produktion och lägre än utsläppen från griskött som importeras till Sverige. Genom att importera mat – importerar vi indirekt en ökad klimatpåverkan.

Det kan låta motsägelsefullt, men faktum är att de globala utsläppen minskar om vi ökar konsumtionen och produktionen av t.ex. svenskproducerat kött. Det är ett konstaterande som gäller alla svenskproducerade livsmedel, inte bara kött, det är därför viktigt att det också blir lönsamt att sköta djur och natur så bra som Sveriges bönder gör. Det finns många saker som kan göra den svenska maten ännu bättre. Som ökade satsningar på biogas, bättre nyttjande av naturbetesmarker och andra klimatåtgärder kan minska svenskt lantbruks klimatgasutsläpp ytterligare.

Oavsett om man som konsument vill äta kött eller grönsaker på måndagar så kan svenska bönder leverera råvarorna. Vi tror inte att köttfria dagar är lösningen på klimatfrågan, däremot tror vi på en diskussion om våra matval varje dag i veckan.

Bengt Granqvist

Vice ordförande LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons