Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför mer idrott på skolschemat

/
  • Alliansen är övertygade om att effekterna från den utökade idrottsundervisningen också kommer att märkas i den övriga undervisningen.

Annons

I dag finns det många barn och ungdomar i skol­åldern som inte rör på sig tillräckligt mycket. Allt mer forskning pekar nu även på att motion och friska vanor underlättar lärande och kunskapsutveckling. Därför föreslår Alliansen nu att idrottsundervisningen i grundskolan utökas kraftigt.

Sedan 2006 har vi tagit stora grepp för att återupprätta den svenska kunskapsskolan. Vi har vi fått en ny lärarutbildning på plats, återinrättat speciallärarutbildningen och skolan har fått en ny skollag och nya läroplaner. Vi har dessutom infört betyg från och med årskurs sex och infört ett nytt, bättre och mer rättvist betygssystem med betygen A-F. För oss är det viktigt att fortsätta arbetet bland annat med att skapa mindre klasser och anställa fler speciallärare i lågstadiet, höja lönerna för skickliga lärare och skapa en tioårig grundskola. Vi är beredda att vända på varje sten för att höja kunskapsresultaten.

I dag har eleverna i grundskolan mellan en och två idrottslektioner i veckan. Det är för lite. För att ytterligare stärka svensk skola föreslår alliansen att idrottsundervisning i skolan ska utökas. Vi vill ha 100 timmar mer idrottsundervisning, vilket motsvarar en ökning med hela 20 procent. Får vi väljarnas mandat att genomföra detta betyder det ett historiskt idrottslyft i svensk skola.

Vi är övertygade om att effekterna från den utökade idrottsundervisningen också kommer att märkas i den övriga undervisningen: det kommer bli mer lugn och ro i klassrummet. När lärarna inte behöver lägga så mycket tid på stök, utan kan koncentrera sig på undervisning, menar vi att elevernas kunskapsresultat kommer att stärkas.

Barn behöver rörelse och motion för att må bra och för att utvecklas. Mer idrott kommer att leda till en bättre stämning i klassrummet, bättre prestationer av eleverna och att fler kommer kunna klara skolan med godkända betyg. Ska vi klara kunskapsresultaten i Sverige och i Västernorrland måste vi även ha med idrotten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons