Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga förändringar i livsfarlig korsning – lyft huvudet från cykelbanorna

Annons

Nyligen inträffade ännu en tragisk olycka i korsningen Nybrogatan-Bergsgatan i Sundsvall. Denna extremt olycksdrabbade korsning som är väl känd sedan flera år fortsätter orsaka olyckor utan att någonting händer. Trafikverket öser ut sitt nollvisionstänkande, men detta innefattar uppenbarligen bara vissa sträckor? Till exempel när man ska sänka hastigheten på en bred och fin europaväg så folk får sitta och köra i 80 när de ska pendla flera mil till sina arbetsplatser. Då är nollvisionen viktig. Då dammar man minsann av sina argument väldigt fort och kommer rusande med inskränkningar. När det gäller ovan aktuella korsning är man både blind och döv. Inte den minsta lilla ryckning hos någon ansvarig?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag känner den bilförare som nu drabbats. Jag vet att han kör mycket sansat, lugnt och har oerhört god kontroll. Men en motorcykel dold bakom en högersvängande bil mitt emot är inte mycket göra åt när densamma kommer med full fart efter att den andra bilen svänger. Det kan hända dig, mig och precis varenda en. Samtliga är helt chanslösa i denna ödesdigra gatukorsning som verkar få fortsätta på rent jävelskap för samtliga inblandade.

Personskador, materiella skador och för att inte tala om allt emotionellt lidande som följer på en olycka är inget som rör en krusning i Trafikverkets korridorer. Uppenbarligen inte heller hos ansvariga på kommunen. Hur var det nu med den fina nollvisionen? Trafikverket har med stolt svansföring deklarerat att denna vision ska man uppnå tillsammans med kommuner, företag, organisationer och myndigheter. Halleluja, vacker propaganda minsann. Men uppenbarligen engagerar denna korsning inte en enda av dessa kontrahenter och därmed kan vi samtliga förstå att Trafikverket bara snackar skit.

Om nu inte det eminenta Trafikverket har orken reagera, var är då vår kommuns trafikplanering i denna korsning? Eller är det bara när det är cykelbanor som man står på tå inom denna enhet på kommunen? Blundar man envist för att ta itu med denna eländiga korsning? I flera år har ni varit frånvarande i denna diskussion.

Jag vill veta vem eller vilka som inte tar sitt ansvar i denna fråga, vi som betalar skatt i kommunen har rätt till en betydligt mer trafiksäker lösning än den som nu råder i denna korsning. Det är mycket enkelt förändra trafikljusen så det blir höger- respektive vänsterpilar, och då slipper vi att de som kör rakt fram ständigt krockar med de som ska svänga. Det är dags lyfta huvudet från cykelbanediskussionen och se till att lösa denna korsning omedelbart.

Alldeles för många olyckor har nu inträffat under en rad år och man verkar helt förlamade såväl på kommunens trafikenhet som på Trafikverket. Eller kan vi rikta något slags skadeståndsanspråk mot någon på grund av ovilja att ta itu med en livsfarlig trafiksituation? Är inte kommunen och Trafikverket medskyldiga till varenda olycka som sker där så länge man inte gör något? Det är dags lyfta frågan om inte skuldbördan kan spridas till fler än de direkt inblandade i själva olyckan.

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons