Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen får avvisas från en vårdcentral – avtalet om Alnö följer alla regler

Annons
Gun-Britt Milioris klargör vad det är som gäller för vårdgivare som ansöker om att starta vårdcentral. Bild: Ove Öst / Fanni Olin Dahl/TT

Replik på Nu får de landstingsdrivna hälsocentralerna ta emot dyra patienter igen, ST 4/3.

Avtalet med Caspien Vårdteam AB att driva vårdcentral på Alnö följer alla gällande regler som regionen har. Detta innebär att det även fortsättningsvis kommer att finnas en vårdcentral att vända sig till på Alnö. Eftersom den nya vårdgivaren öppnar vårdcentralen påföljande vardag efter att det tidigare vårdbolaget lämnar, kan samtliga patienter behålla sin listning.

Man har som patient ett fritt val att välja vilken vårdcentral man önskar vara listad på. Ingen får avvisas från en vårdcentral.

Läs också: Landstinget har tecknat avtal för fortsatt drift av Alnö vårdcentral

Alla vårdgivare som önskar starta ny vårdcentral kan ansöka om vårdavtal med regionen med stöd av lagen om valfrihet LOV. I Västernorrland innebär det att privata vårdbolag kan driva vårdcentraler och barn- och ungdomstandvård. För att en ansökan om vårdavtal ska kunna godkännas granskas vårdgivaren. När man har godkänts för ett vårdavtal följs samtliga verksamheter årligen upp i enlighet med nationella rekommendationer. Om det finns anledning till rättelse krävs det. Frågan om personalens arbetsmiljö är däremot ett ansvar för vårdbolaget där man är anställd.

Om frågeställaren har ytterligare frågor går det bra att vända sig direkt till oss på Vårdval Västernorrland så svarar vi gärna.

Gun-Britt Milioris

Verksamhetschef Vårdval Västernorrland

Region Västernorrland

Läs också:

Hur blir det med vårdcentralen på Alnö?

Flytta Sidsjö vårdcentral till centrum för att bevara valfriheten

Trots hårt pumpade pratbubblor är vi i dag sämst på primärvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons