Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förtur för hästar i trafiken

/

Annons

Okunskapen om de lagar och regler som finns för ridning och hästhållning är tyvärr ofta stor och leder till konflikter med icke-hästägare.

Det är förbjudet att rida på gång- och cykelvägar, som trots det är fulla av hästavföring. Okunskap eller trots mot Trafikförordningen? Det är förbjudet att rida på någon annans privata tomt (Allemansrätten), inte att förväxlas med rätten att rida över någon annans mark.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ryttare i trafiken förväntar sig att andra ska stanna eller krypa förbi. Det finns dock ingen förtur för hästar i trafiken. En ryttare räknas som ett av många fordon och ska enligt Trafikförordningen iaktta samma försiktighet som alla andra.

Hästar är dock lättskrämda. Ryttaren får ofta inte kontroll över hästen när den blir skrämd, vilket leder till olyckor. Hästvänner omtalar gärna bilisterna som bovarna i trafiken, som "kör som idioter". Det är fel.

På samma sätt som det finns bilister som inte kör försiktigt finns det även förvånansvärt många ryttare som exempelvis sitter och tittar på sin mobil på hästryggen i stället för på trafiken. Felaktigt tror många att bilisten alltid kommer att få skulden om bil och häst har en olycka. I fallet ovan skulle dock ryttaren tveklöst få skulden på grund av oaktsamhet.

Förslag: Inför ett obligatoriskt körkort för alla ryttare som vill bege sig ut i trafiken, så att de känner till grundläggande regler och för att skydda övriga trafikanter, och ställ krav på att ryttare ska plocka upp hästarnas avföring, precis som hundägare.

Läs även: Transportstyrelsen: Hästar i trafiken

Alnöbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons