Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebär en ny regering också en ny politik?

/

Annons

Visst innehåller den nya regeringens budgetförslag positiva inslag för vissa utsatta grupper och delar av offentlig sektor – om de går igenom. Som att upphäva tvångs-LOV i sjukvården, göra kollektivavtal obligatoriska vid offentlig upphandling, kommunal vetorätt mot nya skoletableringar, meddelarskydd och offentlighetsprincip även i privata välfärdsföretag, höjt tak i a-kassan med mera.

Men vad blev det egentligen av den uppmärksammade valfrågan om vinster i välfärden? Det vet vi inte än – det ska utredas. Först 2016 kommer förslag till ny lagstiftning gällande hur vinsterna ska användas ”för att förbättra verksamheten” i välfärdsföretagen.

”Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått”. Man kan undra hur den kontrollapparat ska se ut, som ska hålla uppsikt över alla skolor, vårdcentraler, hemtjänstföretag, förskolor och äldreboenden i privat drift? Om det är något som, i synnerhet större ”marknadsaktörer” och deras räknenissar är bra på, så är det knepen om hur vinster trollas bort, förflyttas till moderbolag i utlandet eller på andra sätt ”fonderas” utan att någonsin synas på några vinstkonton.

Den nya regeringen har inte för avsikt att satsa kapital ur det överskott som staten samlat på hög i åratal genom att omhulda EU:s påbjudna överskottsmål, något som verkligen skulle behövas för en rejäl utbyggnad och kvalitetshöjning av välfärdssektorn. Sänkta skolresultat, brist på sjukvårdsplatser och boenden för våra äldre, allt pekar på det. Dessutom stigande sjuktal för de arbetande inom välfärdssektorn. Det är i huvudsak kvinnor som står för den ökande sjuklighet, som Försäkringskassan rapporterar om. Orimliga arbetsförhållanden under lång tid har sitt pris.

Platsbrist, en ansträngd personalsituation och dålig arbetsmiljö tyder på alltför magra budgetar och en anorektisk bemanning över större delen av offentlig sektor.

Förskollärarna på Draghällans förskola visar gott föredöme, då de framhåller sin professions potential i en insändare nyligen och påpekar vad som skulle behövas, för att de ska orka vara kvar i jobbet och säkerställa gott omhändertagande av barnen. I korthet, bland annat: mindre barngrupper med bibehållen personal, tid för reflektion kring barnens utveckling, tid för förberedelser av arbetet och likvärdiga förutsättningar mellan olika förskolor – och lönesatsningar. Lätt omformulerade, skulle deras krav behöva omsättas i övrig offentlig sektor: äldreomsorg, sjukvård, skola – överallt är tid att göra ett fullgott och säkert arbete en bristvara. Att alltför ofta känna att man inte gör ett bra jobb, inte hinna med, ingen tid för utveckling eller reflexion, ständig stress, det tär på personalen i våra viktigaste jobb.

I Folkkampanjen för Gemensam Välfärd menar vi, att man inte kan slå sig till ro och invänta utredningar och parlamentariska beslut i tron att nu är det slut på nedskärningar och budgetslaveri. Det kommer även i fortsättningen vara nödvändigt att sätta press på politiker och tjänstemän för kraven: Nej till vinster i välfärden! Stoppa nedskärningarna! Försvara och utveckla den gemensamma välfärden!

Den 15 november hålls ett torgmöte i Sundsvall. Slut upp.

Men framför allt: Ge inte upp. Sätt press på politikerna via fackliga och andra organisationer, politiska partier, media. Vallöften är till för att hållas.

Eva Rudström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons