Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insekter kan vara framtidens föda

/

Annons

Vad kommer våra barn att äta när de blir vuxna? Ju mer vi lär oss om hur vår mat påverkar jorden, desto mer aktuell blir frågan.

Mycket av maten vi äter påverkar planeten på en rad olika sätt. Produktionen inverkar på klimatet, vattenförbrukningen och den biologiska mångfalden. Om vi fortsätter att förbruka jordens resurser i samma takt är det nästa generation som får ta smällen. I hela kedjan bidrar vi till matsvinnet.

Människor i Västernorrland och övriga Sverige måste alltså hitta andra sätt att bli mätta och få i oss näring. Inför omröstningen om årets Änglamarkspris lät vi Sifo fråga vad svenskarna kan tänka sig att äta i framtiden. Det visar sig att bara var fjärde säger blankt nej till samtliga alternativ i enkäten: insekter, alger och odlat kött.

Mer än hälften av svenskarna säger ja tack till alger. Alger innehåller mycket protein, vitaminer och nyttiga fetter. Förutom att de inte behöver vattnas eller gödslas hjälper de till att ta upp fosfor och kväve som läcker ut från traditionellt jordbruk. Det är svårt att bli mer klimatsmart än så.

Insekter är den framtidsföda vi har svårast att svälja: Var femte kan tänka sig att äta insekter. Insekter kan ätas som de är eller exempelvis malas till mjöl. De är tolv gånger bättre än kor på att omvandla det de äter till protein – och är redan vardagsmat för två miljarder människor.

Mitt emellan kommer syntetiskt odlat kött. Här pågår forskning, men odlat kött finns ännu inte att köpa.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Läs också: Sluta bränna kroppar på offentliga platser

Vi behöver inte sluta äta gott för att äta hållbart. Men vi behöver tänka i helt nya banor. Kockar älskar att arbeta med nya råvaror – det är så vi får framtidens spännande matupplevelser. Smarta satsningar på hållbar mat i dag kommer att ge våra barn en ny mångfald på tallrikarna i morgon.

Det är därför vi på Coop har valt att låta årets Änglamarkspris handla om hållbar mat. Vi vill belöna någon som har bidragit till god, ekologisk och hälsosam mat som är bra för både dig och din familj. Räkna med att dagens medvetna barn kommer att leva med helt annan mat på tallriken än deras föräldrar haft.

Coop vill vara med och ta ansvar för omställningen till en matkultur som är hållbar i längden. Nu hoppas vi att Västernorrlands konsumenter och deras barn vill vara med på den resan.

Louise König

Hållbarhetschef på Coop och jurymedlem för Änglamarkspriset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons