Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ismail underblåser borgerliga ledarsidors sjukliga rysskräck

Annons
Ledarskribenten Bawar Ismail får kritik för sin text om Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Ledarskribenten Bawar Ismail skriver om svensk utrikespolitik ledd av utrikesminister Margot Wallström (ST 15/2) och noterar att det råder hygglig konsensus i riksdagen. Men eftersom det är val i höst, får ju inte konsensus överdrivas. I stället bör ett kritiskt fokus riktas mot regeringens "aktivistiska plakatpolitik".

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sedan "checkar" Ismail av "skandaler", som skakat Wallström.

■ 1. Diplomatisk kris med Saudiarabien. Margot Wallström protesterar mot offentlig piskning av en bloggare. Hon anklagar Saudiarabien för att vara en diktatur, som kränker kvinnors rättigheter och påtalar att landet har en kungafamilj med absolut makt. Sverige meddelar att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte förlängs. På ST:s ledarsida anser man att detta är en skandal. Inte förhållandena i Saudiarabien, men den svenska hållningen, som beskylls för att vara alltför idealistisk, aktivistisk och barnslig.

■ 2. Diplomatisk kris med Israel. Vilka orsaker som gör den till en skandal, meddelas inte. Den viktigaste anledningen till en frostig relation torde vara Sveriges erkännande av staten Palestina 2014. Menar ST att det är en skandal att Sverige vill bidra till att göra parterna något mindre ojämlika inför kommande förhandlingar?

■ 3. En feministisk regering, vars kvinnliga statsråd inte vågade bryta mot Irans slöjtvång under statsbesök i Teheran. Men skjuter inte Ismail sig själv i foten? Nu får han till en skandal därför att regeringsföreträdare inte har fört en politik, som är aktivistisk.

■ 4. En kandidatur till FN:s säkerhetsråd som lett till anklagelser om kohandel med auktoritära regimer. Skandalen är så opreciserad att den svårligen kan kommenteras. Från vänsterhåll har misstankar framförts att Sverige har avstått från att erkänna Västsahara för att inte störa kandidaturen, men inte stödjer sig väl en liberal debattör på argument vänsterifrån.

Även 2018 års utrikespolitiska deklaration innehåller alltför mycket av den idealism som kännetecknat Margot Wallströms utrikespolitik, tycker Ismail, som visserligen anser att kärnvapenhotet är skrämmande, men inte värre än att den demokratiska västvärldens länder måste få behålla sina kärnvapen. Det är de "tyranniska regimernas" kärnvapen som är skrämmande. Är det inte precis så som Kim Jong-Un tänker?

Läs också: Utrikesminister Wallström (S) mötte sin ryska motpart: "Ser fram emot ökat samarbete"

Själv ser jag med stilla glädje att Sverige har företrädare som outtröttligt talar om nedrustning av kärnvapen som en motvikt mot Kim Jong-Uns och Bawar Ismails preferenser för terrorbalans.

Ismail vill också underblåsa den närmast sjukliga rysskräck som frodas på så många borgerliga ledarsidor. Och med rysskräcken följer synen på Ryssland som aggressivt och hotfullt, vilket enligt Ismail motiverar ett medlemskap i Nato med risk för att i en kris tvingas ta emot kärnvapen.

Två frågor till Ismail:

När under de 100 år som gått sedan revolutionen har Ryssland hotat att militärt angripa Sverige?

Är det troligt att intelligenta människor i den ryska ledningen nu plötsligt skulle få för sig att angripa Sverige?

Ingmar Wahlström

SVAR DIREKT:

Insändarskribenten anser att min ledare om regeringens aktivistiska plakatpolitik är motsägelsefull. Varför klaga på aktivism och att regeringen inte protesterade mot iransk slöjtvång? Kanske för att det just visar på regeringens utrikespolitiska hyckleri. Utrikesministern har valt att ta symboliska strider mot exempelvis Israel, men inte mot Iran. Är det rimligt om vi nu ska ha en idealistisk utrikespolitik? Det anser inte jag.

Bawar Ismail

Ledarskribent

Läs också:

Oksanen: Tron på att militär alliansfrihet påverkar fred och säkerhet sjunker kraftigt

Utrikesminister Margot Wallström (S) är inte en antisemit

Argumenten från 50-talet är lika aktuella i dag – kärnvapen är inget för Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons