Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ber dig att vara objektiv när det gäller strålningsrisker

Annons

Replik på ”Hjärntvättade av mobilindustrin”, ST 9 augusti.

Efter att ha läst din insändare anser jag att ditt budskap är otroligt missvisande. Vetenskapsvärlden är överens om att det finns ytterst lite bevis för att radiostrålning utgör någon hälsorisk för människor, då dess energimängd är alldeles för låg för att skada oss. Den svenska strålsäkerhetsmyndigheten har en utmärkt artikel om trådlösa datornätverk, där de själv har utfört tester och visar upp sina egna mätvärden. De kom fram till att i en skolmiljö där de mätte strålningen från wifi-nätverk (samt annan typ av radiostrålning), exponerades barnen för cirka 1,4 mW/m2, vilket är 0,014 procent av Strålsäkerhetsmyndighetens rekommenderade maxvärde (10 000 mW/m2) för allmänheten.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Strålsäkerhetsmyndigheten skriver själva att: "Strålningen är lägre än en hundratusendel av vad som krävs för att kunna orsaka en säkerställd hälsopåverkan. Det finns inga vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med att exponeras för radiovågor från trådlösa datornätverk." "Andra tunga expertinstanser delar den här uppfattningen, bland annat Världshälsoorganisationen WHO och EU:s vetenskapliga råd (SCENIHR). Även strålsäkerhetsmyndigheter i andra länder, som har egna expertråd, har dragit liknande slutsatser."

Jag förstår att du som privatperson är orolig för den elektromagnetiska strålningens påverkan på mänskligheten, men jag ber dig att vara objektiv och förstå att strålningen från wifi samt trådlösa telefoner inte är bevisat skadlig.

Martin Thörnberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons