Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har anmält buset till kommunen flera gånger men möts av nonchalans

Annons
Avspärrningsgrindarna vid korsningen Bågevägen/Fäbodgränd i Bydalen förstörs. Många barn bor i området och utsätt för ständig fara, enligt skribenten. Kommunen svarar direkt på insändaren (se nedan). Bilder: Privat.

Flera felanmälningar har skickats till Sundsvalls kommun, ända sedan maj månad enligt uppgift, gällande skadad, förstörd avspärrningsgrind för motortrafik i korsningen Bågevägen/Fäbodgränd i Bydalen.

Avstängningen för motorfordon saboteras. Det förekommer idiotkörningar mot grinden dagligen, och passagerare kliver ur och öppnar grinden i bästa fall, så bil kan passera, ofta forceras grinden även med bil.

Respekten för 30 km/h saknas. Det gasas och tävlas uppför backen och in i kurvan! Vintertid halkas, sliras det nerför och sladdkörs uppför.

Avstängning för genomfart respekteras inte, förmodligen på grund av att kommunens ansvariga nonchalerar att sätta stopp för motorfordon som det beslutades i början av 1980-talet i nära samband med att förskola/dagis öppnades på Fäbodgränd. Vad jag vet så har inget annat beslut tagits efter detta? 

Fäbodgränd saknar trottoarer, har kurvor och backkrön. Dagisbarn vistas på gatan, barnfamiljer bor där, människor med begränsad rörlighet vistas på gatan samt en hel del cyklister. Vad jag vet så drivs förskolan där i kommunal regi?

Respekten för 30 km/h saknas. Det gasas och tävlas uppför backen och in i kurvan! Vintertid halkas, sliras det nerför och sladdkörs uppför. Om det fattas fantasi/vilja för de ansvariga i kommunen att få stopp på missbruket, kan jag tipsa en enkel och billig metod.

Ersätt de dyrbara grindarna med 2 st betongsuggor! Då kan cyklister, gående och rullatorer, rullstolar passera utan rädsla för idiotkörningar. Sätt också gärna farthinder, gupp på gatan, i första hand för barnens skull och för de med begränsad rörlighet.

Önskar direkt svar från ansvarig(a) från Sundsvalls Kommun

Wille1

SVAR DIREKT , Sundsvalls Kommun

Utmaningen är den svåra vintern och nonchalanta människor som inte respekterar lagen.

Vi har stor förståelse för insändarskribentens funderingar och oro, men detta är ingen nonchalans från Sundsvalls Kommun. Den oerhört snörika vintern har varit tuff för oss på Gatuavdelningen. Vi har omfattande skador på exempelvis vägmärken, markeringsskärmar, räcken och grindar, runt om i hela vår kommun.

Sundsvalls Kommun arbetar nu aktivt med att inventera den totala skadebilden, för att sedan kunna reparera och/eller byta ut de vägmärken, räcken, grindar, etc. som är förstörda. Detta är ett oerhört omfattande projekt, med tanke på kommunens storlek, och vi försöker att göra detta så skyndsamt som möjligt.

Just mellan Bågevägen och Fäbodgränd är det en gång- och cykelbana, där biltrafik är förbjuden. Gång- och cykelbanan är dock inte helt avstängd för fordon för att möjliggöra för utryckningsfordon, plogbilar, etc. att kunna passera där. Men övrig biltrafik får ej färdas där och sker överträdelser är det en fråga för polisen. Eftersom det dessutom är en gång- och cykelbana kan vi ej sätta upp betongsuggor där, då de kan utgöra stor risk för personskada om en person krockar eller ramlar mot suggan.

Under vintern skall vi dock utreda möjligheten att anlägga farthinder på gatan. Men brist på respekt för gällande trafikregler är inget som kan byggas bort utan är i slutändan individens eget ansvar.

Stadsbyggnadskontoret, Gatuavdelningen

Sundsvalls Kommun

Läs också:

Ouppfostrade pojkar väsnas i trafiken

Det verkar finnas många tolkningar av trafikreglerna – ingen har företräde

Fri fart och farliga omkörningar på trottoaren – i Bredsand verkar inga lagar gälla i trafiken

30 och avsmalnad väg avskräcker inte på Hemmansvägen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons