Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag lovade mamma att göra allt för att fler inte ska gå igenom samma sak på sjukhuset

Annons
Signaturen JS tog ledigt från jobbet för att våra sin mamma på Sundsvalls sjukhus – personalen räckte inte till. Bilder: Claudio Bresciani/TT / Bertil Ericson/TT

Möjligheten att anmäla bristande vård är i princip borttagen. Och jag börjar förstå varför. Vården har helt enkelt för många brister!

Jag har själv fått vårda min mamma på Sundsvalls sjukhus. Jag fick ta ledigt från jobbet för att kunna vara där så mycket som möjligt då hon behövde extra mycket hjälp, speciellt då hon behövde hjälp minst en gång i timmen på grund av andningssvårigheter. Andningssvårigheterna ignorerades tills tillståndet var kritiskt. När ordinarie läkare kom tillbaka efter helgen blev det snabbt intensivvård på annan avdelning.

Till slut, efter en del tjat, skulle sjukhuset fixa vak. Jag orkade helt enkelt inte längre att sova kortare stunder på golvet eller på en stol. Men det visade sig att som anhörig måste du ändå vara på plats nästan dygnets alla timmar, att personalen ser till att patienten får i sig mat och medicin är för mycket att önska, trots att det finns personal i rummet dygnet runt! Flera gånger lämnades mamma ensam att äta trots sväljsvårigheter. Hon lämnades också ensam med en ej fungerande larmknapp, som tur var inte någon längre stund, men tillräckligt för att efter att ha försökt larma flera gånger utan att någon kom. "Larma så kommer vi om du behöver hjälp på toa eller börjar må dåligt." Ja, kanske om du har ork att vänta i minst en halvtimme när det är stressigt.

Jag skulle kunna skriva en roman om allt som inte har gått som det ska.

Skulle jag behöva åka in med samma symptom som hon hade hoppas jag att jag dör, för jag vill inte gå igenom det.

Några i personalen har varit jättebra, och när de personerna jobbade så kunde jag tryggt åka hem och sova utan att vara rädd att det som ska "ingå" som mat, medicin och hygien uteblir.

Jag lovade min mamma att jag ska försöka göra allt för att fler inte ska behöva uppleva det vi upplevde på sjukhuset. Skulle jag behöva åka in med samma symptom som hon hade hoppas jag att jag dör, för jag vill inte gå igenom det min mamma var tvungen att gå igenom.

Snälla ni som bestämmer om hur vården ska skötas, lyssna på oss patienter och anhöriga, möjliggör att personalen kan utbilda sig, få fast anställning med mera för att kunna ge vård i världsklass.

JS

SVAR DIREKT:

Du har alltid rätt och möjlighet att anmäla brister om du känner att du är missnöjd med den vård du eller dina anhöriga fått. Kontakta chefen på den avdelning där behandlingen getts och framför dina klagomål. Du kan också kontakta patientnämnden och/eller anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Mer om det här finns att läsa på 1177.se.

Thomas Bohlin uppmanar skribenten att kontakta sjukhuset, patientnämnden och/eller anmäla till Inspektionen för vård och omsorg.

Jag kan inte kommentera enskilda fall offentligt, men självklart ska du kunna känna dig trygg med den vård som din mamma får, och jag beklagar verkligen att din upplevelse av situationen inte varit bra. Det är alltid vårdgivaren som har ansvar att behandla och sköta patienterna. Anhöriga är oftast välkomna att besöka patienten men de har naturligtvis inget ansvar att hjälpa till med vården.

Vad gäller din uppmaning om personalens möjlighet till utbildning och fast anställning, så vill jag först säga att vi har utbildad personal. Läkare och sjuksköterskor är legitimerade och fortbildning pågår för många, det gäller också undersköterskor. Men det är brist på personal i vården och vi skulle gärna anställa fler. Fasta tjänster finns att söka.

Thomas Bohlin, tf chefläkare Region Västernorrland

Läs också:

Tittar man bara på det som fungerar blir det ingen förbättring i vården

►  Kärleksfullt på sjukhuset – men på vårdcentralen stängdes dörren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons