Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaget går först i trafiken – precis som utvecklingen i samhället

Annons
Skribenten tycker att allt fler bilister brister i hänsyn gentemot sina medtrafikanter. Bild: Hasse Holmberg/TT

Jag vet inte om det beror på dåligt omdöme, stress, empatilöshet eller vanlig enkel vårdslöshet men jag reagerar starkt på hur farligt många bilister beter sig på bland annat mindre landsvägar där det inte finns gång- och cykelbanor.

När man har ett hinder på sin sida av vägen, som till exempel en gångtrafikant, cyklist, joggare eller liknande, och samtidigt får möte av en annan bilist så väljer man hellre att försöka göra en omkörning i för hög hastighet och för nära hindret än att sakta in, kanske stanna bilen och vänta tills den mötande bilisten har passerat. Därmed utsätter man andra, framför allt gångtrafikanten, cyklisten eller joggaren, för livsfara, bara för att själv slippa göra det "obekväma" valet att sakta in eller stanna.

Jag har kört bil ganska länge och märker att det blir vanligare och vanligare att vara hänsynslös bilförare i stället för hänsynsfull. Rondellkörning är ett annat exempel där hänsynslöshet går före hänsynsfullhet. Först in är det som gäller – inte ett lagom snabbt flöde så att "alla" hinner med på tåget.

Tyvärr är det lite så att trafikflödet speglar samhället i stort: Jaget är större än vi, och mitt liv är viktigare än alla andras.

Skärpning alla bilister och framför allt på Skottsunds- och Mjösundsvägen!

Trafikvett

Läs också:

Det räcker med en dåre i trafiken för att mitt liv ska förändras – snälla, visa hänsyn

Ta det lugnt i sommartrafiken – och tänk på att många cyklister är snabbare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons