Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på knallarna måste få ett slut

Annons

Ångerfulla riksdagsledamöter räcker inte.

Lagen om kassaregister för Sveriges torg- och marknadshandlare har varit och förblir ett stort fiasko från början till slut. Kassaregister brinner, leverantörer ljuger, lagen tolkas olika och så vidare.

I dag ser vi ett annorlunda Sverige växa fram. Inom somliga delar av vårt land råder laglöshet. Poliser utsätts för stenkastning. Myndigheter tvingas se mellan fingrarna. Miljarder i undanhållna obeskattade medel utomlands befrias från bestraffning när dom på frivillig väg plockas fram ur sina gömmor.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Torg- och marknadshandlare som har jagats sedan urminnes tider förföljs kontinuerligt av myndighetsutövare som inte skyr några medel för att berika stadskassan. Det har utformats en rejäl anfallsorder som satts in mot Sveriges torg och marknadshandlare.

Stödet är ändringarna i kassaregisterlagen. En ändring som enligt flera riksdagsledamöter tillkom på felaktiga grunder. Som forcerades fram av en myndighet, i vad som bäst kan beskrivas som ren desperation. Man tvekade inte att vilseleda och manipulera, inte ens Sveriges lagstiftande församling. När lagen togs fanns inga kassaregister godkända för utomhusbruk. I dag finns fortfarande inga sådana register. Ändå gavs intrycket att så var fallet när riksdagsledamöterna skulle rösta om frågan. Det var en av vår tids största bluff – en bluff som gick hem.

Nu i efterhand ångrar flera riksdagsledamöter som blev förda bakom ljuset att de inte bättre satte sig in i frågan. De har insett det orimliga i att tvinga en företagare att använda redskap som inte finns. Insett det orimliga i att en lags tillämpning är länkad till den i högsta grad subjektiva uppfattningen – om det är vackert väder – så fungerar den.

Ställ upp på de 15 riksdagsledamöternas krav som i motioner krävde en översyn av lagen, ett krav som riksdagen sopade under mattan men som nu måste tas på allvar då bristerna är allt för stora och allvarliga. Det är dags att göra om och göra rätt!

Stig Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons