Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben är en förutsättning för vår välfärd

Annons

”En politik för fler jobb, präglad av både social och ekologisk hållbarhet, ger ökad sammanhållning och är avgörande för Sveriges utveckling.”

Så skrev regeringen i ­höstens budgetproposition som presenterades i slutet av oktober. Det är bra att regeringens slutsats sammanfaller med Företagarnas. Majoriteten av alla nya jobb skapas av småföretagare och jobben är en förutsättning för vår välfärd.

Låt mig påminna lite om hur ”snacket” gick innan valet i september. Under lång tid har vi blivit påminda om 20 % ungdomsarbetslöshet. Vi har fått höra om effekterna. Vi har också fått höra om ”Arga unga män” som kastar sten och bränner bilar i frustration över att ha blivit marginaliserade och förvisade till meningslöshet. Samtidigt, kämpar småföretagare med kompetens- och personalbrist.

Att skapa hållbara jobb är det enda botemedlet som fungerar för att samhället inte ska krackelera. Jag är säker på att egenförsörjning är bra för att utveckla individer, företag och för att finansiera välfärden. Små­företagen står för den största delen av skatteintäkterna och de nya jobben. Vore jag politiker skulle dessa två fakta räcka långt.

Därför blev jag fundersam när jag läste budgetpropositionen. Om jobben är viktiga, varför riktas inte fler satsningar och stimulanser mot näringsområdet? Och varför höjer man arbets­givaravgifterna för ung­domar och äldre? Höga ­arbetskraftskostnader tillhör de viktigaste tillväxt­hindren för nya jobb. Det riskerar att leda till en allvarlig inbromsning och rimmar inte med regeringens mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Regeringen vill halvera RUT-avdraget om två år. RUT bidragit har gjort svarta jobb vita. Många männi­skor långt från arbetsmarknaden har fått anställning tack vare RUT. Dessutom driver och sysselsätts många kvinnor i dessa företag.

Visst finns det glädje­ämnen också. Till exempel satsningen på ett nytt högkostnadsskydd som gynnar småföretagare. Regeringens förslag är mycket likt det Företagarna presenterade för dåvarande regering 2013. Totalt sett minskar kostnaderna med upp till 75 % för de minsta företagen.

En viktig och positiv del i förslaget är att ersättningen nu kommer automatiskt, inte via ett krångligt byråkratiskt system som i dag.

Regeringen verkar fortfarande leva i tron att jobben skapas av politiker. Men Politiker skapar inte jobb, dom kan däremot åstadkomma förutsättningar för företagare att skapa jobb. Jobbet skapas sedan av ­företagare som våga tro på framtiden och därför satsar och anställer. De senaste 20 åren har fyra av fem jobb skapats i de små företagen.

Nu väntar jag på en massa spännande reformer som gör det enklare att starta och driva och utveckla företag. Drömma kan jag väl få göra.

Thomas Byström

regionchef, Företagarna Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons