Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Nikula: Vi låter inte GIF Sundsvall gå omkull – ekonomin må vara usel men under kontroll

Annons
Johan Nikula vill förtydliga att GIF Sundsvalls ekonomi inte är i fritt fall. Bild: Andreas Lidén / Adam Ihse/TT

Vi inom GIF Sundsvall är både glada och oroade över de reaktioner vi fått efter vårt årsmöte. Glada över det engagemang som finns för vår förening. Oroade för att en del verkar tolka det som att föreningens ekonomi är i fritt fall.

Som ordförande för GIF-styrelsen är jag den förste att bekräfta den stora ekonomiska utmaning vi och flera andra elitföreningar står i och inför. Jag är också den förste att bekräfta att vi gör fel ibland. Vi kunde sannolikt nå samma teameffekter med ett vildmarksläger i närområdet som med ett läger i Spanien. Men att vi skulle låta föreningen gå omkull finns inte i vår världsbild.

För Plus-kunder: Efter ekonomiska problemen – Giffarnas ordförande pudlar om träningslägret i Spanien: "Vi skulle inte åkt"

Vi var väl medvetna om i vilken riktning årsresultatet pekade men det akuta problemet som vi behövde hjälp med var likviditetsbristen.

Vi vill betona att vi har ekonomin under kontroll än om den är usel. Ett exempel som gett ett intryck av att vi inte har kontroll är tolkningen att styrelsen i september ”gissade” på ett minusresultat på fem miljoner kronor som sedan blev sju miljoner några månader senare. Där var vi inte tillräckligt tydliga. Vad vi kommunicerade var ett akut problem med en likviditetsbrist på fem miljoner, inte en resultatprognos för hela året. Vi var väl medvetna om i vilken riktning årsresultatet pekade men det akuta problemet som vi behövde hjälp med var likviditetsbristen. Ett annat exempel är att vi, i budgetarbetet, skulle glömma bort att vi haft transfer- och Uefa-intäkter. På årsmötet 2017 kommunicerade vi att driften inte är i ekonomisk balans, väl medvetna om att GIF 2016 liksom ofta historiskt räddat resultatet genom spelartransfers eller extraordinära affärer. Och årsmötet beslutade att budgetera med ökade intäkter för fortsatt allsvenskt spel.

För Plus-kunder: GIF Sundsvalls ordförande ställde sin plats till förfogande: "Öppnade för det"

I budgetarbetet inför både 2017 och 2018 har föreningen gjort analysen att det vore ett rejält slag mot ekonomin att degraderas till superettan och därför lagt en budget för allsvenskt spel. Den analysen pekar också på att intäkterna måste öka då vi inte har fler kostnader att skära i. GIF har lägst lönekostnader bland de lag som är kvar i Allsvenskan efter 2017. Vi värvar bara Bosmanspelare. Vi har ett litet kansli och mycket få anställda jämfört med de flesta andra allsvenska föreningar.  

Varför tror vi då på framtiden?

Vi har en ny marknadsorganisation som hittills i år ökat sponsorintäkterna 16 procent på motsvarande kunder jämfört med föregående år. Vi har en spelartrupp som lojalt ställer upp på varumärkesstärkande aktiviteter. Tillsammans med kollegorna i Svensk Elitfotboll har vi investerat tungt i infrastruktur för digitala intäkter som vi nu börjar skörda frukterna av. Publikrekrytering, interaktiva aktiviteter, försäljning och reklamintäkter på arenan och i appar. Till hösten startar elitlagen en e-sportliga som kommer att generera helt nya reklamintäkter och ny publik. Från och med 2020 kommer intäkterna från tv-avtal att fördubblas.

Det är vi själva och ingen annan som kan se till att vår produkt blir mer attraktiv.

För Plus-kunder: Sportchefen om lösningen bakom GIF-värvningen: "Starka Giffare som är med och bidrar"

Lägg därtill en försäsong som ser lovande ut inför vår A-lagspremiär den 2 april och alla de talanger som vår Tipselit-verksamhet utbildat och som står och knackar på dörren till A-truppen och fotbollsvärlden utanför Sundsvall. Det senaste året har tolv spelare från Tipselit varit iväg på landslagsuppdrag.

Det återstår mycket hårt arbete innan vi är på säker mark, men vi är beredda att göra det arbetet. Det är vi själva och ingen annan som kan se till att vår produkt blir mer attraktiv, så att engagemanget och nyhetsflödet kring GIF Sundsvall i fortsättningen mer präglas av glädje och framtidstro än av misstroende och oro.

Johan Nikula

Ordförande GIF Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Vi är varken Barcelona eller Real Madrid – agera efter plånbokens tjockhet

►  När ska GIF-ledningen inse att vi inte hör till de stora pojkarna?

►  GIF-profiler bidrar till tillväxt i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons