Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalavverkning förstörde bäck – ingenting talar för att Timrå kommun följt lagen

Annons
Insändarskribenten är kritisk till hur Timrå kommun har agerat när man avverkat i en bäckravin. Bilden är för övrigt från platsen ifråga. Bild: Privat / Håkan Humla

Som bekant har Timrå kommun utfört en omdömeslös kalavverkning i bäckravinen mellan Skolgatan och Backgatan. Bäckravinens rätta namn enligt gammalt är Lustigdalen. I Lustigdalen rann förut Lustigbäcken. Runt bäcken fanns en mångfald av växter, bland annat trolldruva, fläder, gullpudra och meterhöga ormbunkar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Efter kommunens egenmäktiga avverkning är nu bäcken totalt förstörd och har decimerats till ett sönderkört dike. Avverkningar, nära alla typer av vattendrag, ska enligt lagen anmälas till Skogsvårdsstyrelsen som därefter anger skyddsavstånd och andra hänsynstagande villkor som ska uppfyllas om avverkningen ska beviljas.

För övrigt är det ett lagkrav att avverkningar på större yta än 0,5 hektar också ska anmälas till Skogsvårdsstyrelsen. Kommunen har avverkat över 2 hektar i Lustigdalen.

Med tanke på kommunens besinningslösa framfart finns det ingenting som talar för att det skett ett korrekt förfarande med Skogsvårdsstyrelsen, utan allt pekar på att det här handlar om ett uppenbart lagbrott.

Naturvän

Skribenten har tagit en bild på avverkningen i ravinen. Bild: Privat

Läs också:

Faran är inte över – motståndare till skogsavverkning kommer inte att nöja sig

Vi skogsägare ska inte behöva huka oss – vi har mycket att bidra med

Naturskyddsföreningen: Dagens skogsbruk hotar den biologiska mångfalden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons