Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske dags att minska på antal sjukhus

Annons

Läser dagligen i länets tidningar om sjukvården i Västernorrland. Min reflektion är att Ångermanlandsdebattörerna verkar leva i gamla tider. Det kanske är lite som att Modo åkte ur SHL, vi har fostrat Foppa med flera men man lever inte på gamla meriter. Ådalen har kanske mist sina forna storhetsdagar. Mycket har lagts ner och bortrationaliserats.

Ska vi ha en gemensam sjukvård i Västernorrland så måste väl befolkningsunderlaget vara en ledstjärna? Vilka har minskat och vilka ökat? Vart finns behoven? Hur löser vi problematiken?

Känner mig solidarisk med Ångermanland men samtidigt känns det svårt att se att min och alla andras vård i andra delar av länet ska osthyvelnedmonteras bara för att fega politiker lovat att antalet sjukhus ska finnas kvar. Varför? Vad är lösningen på Västernorrlands sjukvård? Dagens sjukvård är ju, vad jag förstår, väldigt högteknologisk. Det verkar finnas maskiner som kan göra det mesta. Men vill vi ha dessa maskiner överallt?

Jag vill ju också bara öppna dörren och ropa på doktorn, men, glesbygd är glesbygd. Frågan är ju hur Landstinget ska kunna leverera bästa vård till alla i länet med de resurser som är tillgängliga. Inte att vården ses som ett arbetsmarknadspolitiskt instrument.

En bygd kan inte leva på en skattefinansierad verksamhet. Man får leva på egna meriter, vad man kan skapa och generera i form av ekonomiskt underlag med mera.

Själv bidrar jag till cirka 0,1 sjuksköterska. Enkelt räknat krävs det tio som mig till att bidra för en sjuksköterska. Tänk då en doktors kostnad eller för att inte tala om en stafettläkare. "Hujedamej" skulle Astrid Lindgren skulle ha sagt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Finns det underlag för vår nuvarande sjukhusstruktur i vår region? Dags att alla inser fakta och höja landstingskatten? 

Det finns utredningar som är säkert 25 år gamla som lyft frågan om Västernorrlands sjukhusstruktur och de finansiella problem det medför. Kanske det är bättre att ha helikoptrar stationerade på strategiska platser för snabba transporter av alla länsbor till en bra vård? Frågan är vad det skulle innebära i minskade ambulanskostnader?

Sedan har jag också ett svar till Majed Safaee (Sollefteåbo) på inlägget som gick den 10 maj i Sundsvalls Tidning. Att skälla på Liberala politiker för att de lyfter frågan om Landstingets problematik – är det för att deras åsikter inte stämmer överens med dina åsikter?

Vart genar Liberalerna? Vad har de att göra med fackföreningarnas stämning? Bestämmer Liberalerna i fullmäktige eller styrelsen? Eftersom du verkar var initierad i sjukvårdsproblematiken i Västernorrland så tycker jag att du ska komma med en lösning för Västernorrland, och då hela Västernorrland, inte bara Sollefteå.

Läs också: Vi politiker har ett ansvar

Penningpungen är som den är, varken större eller mindre. Så klaga inte till höger och vänster som en byfåne!

Inte Sollefteåbo men Liberal

Olof M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons