Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasta inte bort dyr fiberteknik på landsbygden

Annons

Snabba optiska bredband med hög kapacitet är bra, där det finns behov av dem. Sådana platser är bland annat sjukhus, industrier, kommuner och statliga verk.

Att däremot kosta på dyr fiberoptisk teknik långt ute på landsbygden är som att kasta pengarna i sjön. Vad landsbygden behöver i första hand är ett nät som kan serva: mobiltelefoner och internet i 3G och det är bra om det finns 4G.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Skälen är att fiberoptiken servar på få platser i förhållande till behoven på landsbygden. Ett bra nät som är till för mobiltelefoner och mobilt internet servar betydligt flera platser och personer som bor eller uppehåller sig långt ute på landsbygden. Det är särskilt viktigt när bonden, samen, jägaren, polisen, sjukvårdspersonal, brandkår, skogsarbetare, fiskare och folk som tillbringar en del av fritiden ute i obygden råkar ut för personskada eller hamnar i nöd med fordon. De kan med mobiltelefonen kalla på hjälp om det finns ett fungerande nät.

Ett fiberoptiskt nät servar betydligt färre platser, i uppräknade krislägen och i andra situationer för folk som har av olika skäl behov av rörlighet ute på landsbygden och behov av att vara i kontakt med hustru eller make, företagspartner och kompisar. Dagens 3G- och 4G-nät fungerar bra för internet. På landsbygden gäller det att få klart för sig i vilka situationer ett fiberoptiskt nät kan serva de stora massorna gentemot vad ett nät för mobiltelefoner och internet klarar. Att satsa på ett fiberoptiskt nät för landsbygden är inte relevant, i förhållande till nyttan och kostnaderna. Landsbygden har ett betydligt större behov av ett bra nät för mobiltelefoner och mobilt bredband.

Om jag nu har rätt eller fel i mina påståenden i påtalat ärende, är något som ni skall förklara för era politiker oavsett vilken ideologi de förespråkar. Här gäller det att få rätt nätverk för telefon och internet, i förhållande till behov, nyttan och kostnader.

Kom ihåg att en felsatsning inte är gratis. Diskutera ärendet bland kompisar och vänner och redogör för era synpunkter för de politiker som ni har förtroende för, hur ni ser på mina påståenden. För det blir ni som får betala om det blir fel.

Anders L. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons