Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Unga ska få lättare att komma in på arbetsmarknaden

Annons
Ungdomsarbetslösheten ligger på 21 procent i Västernorrland, skriver Anders Eriksson (KD). Bild: Bertil Enevåg Ericson/TT

Replik på Svenskt Näringsliv: Låt företagsreformer stå i centrum i valet, ST 28/2.

Västernorrlands län har ett stort rekryteringsgap. Samtidigt som företagen efterfrågar personal i ökande grad är arbetslösheten skyhög. Nu krävs offensiva reformer och jobbfrågan måste högst upp på dagordningen inför valrörelsen.

Enligt SCB ligger arbetslösheten bland unga i åldrarna 15–24 år på 21 procent i Västernorrland. Antalet inskrivna utomeuropeiskt födda ungdomar är nästan 550 personer.

KD och övriga alliansen har ett förslag som kommer att vara en effektiv företagsreform som kommer att införas om alliansen vinner valet 2018. Inträdesjobb är namnet på denna reform och gäller för unga upp till 23 år utan gymnasieexamen och nyanlända.

■ 70 procent av lönen inom branschen och ett lönetak om 21 000 kronor per månad.

■ Provanställning i två år. Efter tre år blir det tillsvidareanställning. Arbetsgivare som anställer genom inträdesjobb får slopad arbetsgivaravgift i tre år.

Inträdesjobb kommer att göra det betydligt lättare särskilt för små företag att anställa personal. Det är särskilt viktigt att få in en fot på arbetsmarknaden för unga med bristande utbildning och nyanlända som löper störst risk att hamna i utanförskap där de tvingas leva på försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).

Det är stor skillnad på att tjäna upp till 21 000 kronor i månadslön och att leva på försörjningsstöd som är på 4 000 kronor i månaden.

Vi vill att de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden ska få ett riktigt jobb. Detta är en av KD:s och övriga alliansens absolut viktigaste frågor inför valet 2018. Ett arbete är inte en skyldighet. Det är en rättighet.

Anders Eriksson

Kandidat till kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun för KD

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Vision: Satsa på ökad samordning för etablering av nyanlända

M: Skärpta krav på att lära sig svenska är nyckeln till integration

LO: Alliansens inträdesjobb är fel väg att gå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons