Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Lönnå om torget och skrapan: "Riv den fula scenen"

/

Annons

Vårt torg är fint tycker jag. Jag har aldrig tänkt att det skulle behöva rustas, och till så stora summor. De flesta har väl besökt Stockholm och Hötorget någon gång? Ett livfullt levande torg med grönsaksstånd och andra varor, ett torg fyllt av aktiviteter. Ett folkrikt torg som lever. En mötesplats för olika kulturer. Är det någon som har tänkt på hur själva Hötorget är beskaffat? Knappast. Inte tänker man på vilka plattor eller stenar som torget är gjort av.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vad man vill uppleva är just ett levande torg. Tillverka stånd, låna ut eller hyr ut dem så att många kan berika stans centrum med liv och kommers. Då blir Stora torget en attraktion i centrum. Längs Kyrkogatans norra sida vid torget skulle en rad träd kunna planteras för att skapa mer grönska framför Stadshuset i stenstaden.

Läs också: Sundsvalls centrum är inte bara Stora torget

Sedan var det tal om en skyskrapa. Gärna en skyskrapa – men inte på torget. En sådan byggnad skulle i stället med fördel kunna pryda eller väcka intresse kring alla olika stilsorter som nu börjar växa upp i vår hamn och vårt inlopp. En spännande pinne som sätter ett avtryck för många som färdas längs vår ståtliga nya bro. Vad som i stället borde byggas vid torget är ett smalt kvarter längs dess östra kant mot Esplanaden. Ett kvarter i kanske 4–5 våningar där man i mitten av detta kvarter bygger in en utescen. I det kvarteret kunde, förutom bostäder, rymmas lokaler för allmänheten som till exempel galleri och tesalong. Torget skulle med detta nybygge bli ännu mer ett torg med byggnader som ramar in den öppna platsen.

Läs också: Stenstaden inget reservat – bygg skyskrapan

Riv den fula scenen på torget. Den är opraktisk och utan stil. I stället kunde man skapa en utescen värdig Stenstan. Kanske med design som stämmer med våra vackra fasader. Om man, som jag nämnde ovan, bygger in scenen i det tänkta kvarteret kan möjligheten finnas att ordna loger, vatten och avlopp, el, toaletter och utrymme för ljudanläggning. Den nuvarande scenen är under all kritik. Sundsvall behöver verkligen en ny stor fräsch utescen. När evenemang sker ute i det fria i vår stad är det på torget som det känns naturligt att vara.

Kjell Lönnå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons