Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen borde sätta stopp för Mitthems omoderna byggen – skönmålande reklamfraser räcker inte

Annons
Att påstå att man har havsutsikt med tre kilometer till vattnet är bara en av Mitthems högst tveksamma beskrivningar av sina bostäder, menar skribenten. Bilder: Arkiv / Mårten Englin

Spadtagen som nyligen togs för Mitthems senaste punkthus i skogsbrynet ovanför Bosvedjan får sägas symbolisera det kommunala bostadsbolagets oförtrutna bökande i den unkna miljonprogramsmylla det är sprunget ur.

I en tid när det sedan länge är känt vad utglesningen av staden medför i form av mer bilresande, ohälsa och klimatpåverkan, utarmad lokal handel, torftiga levnadsmiljöer, sämre förutsättningar för kollektivtrafik och ödeläggelse av stadsnära naturmark – då rullar cementblandarna åter igång på invånarnas direkta och indirekta bekostnad.

Läs också: [+] Här vill Mitthem bygga upp till 250 nya hyresrätter – fyra områden pekas ut: "Spännande att se intresset"

Att Mitthem inte är fullkomligt tondöva kan dock skönjas i de reklamfraser som ideligen rabblas upp. Området skönmålas med ord om "havsutsikt" och att det blir "nära till både stan och Birsta". Vidare, som ett reflexmässigt utslag av tidsandan, påstås det naturligtvis att projektet "andas hållbarhet" – för att några solceller monteras på taken.

För att ta det fras för fras:

■ "Havsutsikt": Punkthusen byggs tre kilometer från vattnet. Tre kilometer! Till och med Seppo Penttinen skulle skruvat på sig över den omgivningsbeskrivningen.

■ "Nära till stan": Punkthusen slumpas ut en halvmil från stan. Vid stadsbyggnad är något att betrakta som nära om en person, ung som gammal, kan ta sig dit till fots inom rimlig tid. Timslånga promenader är inte nära för någon.

■ "Hållbarhet": En handfull solceller 50 mil söder om polcirkeln kompenserar inte den miljöskuld som Mitthem drar på sig genom att smälla upp bilberoende höghus i betong långt från handel, service, nöjen och arbetsplatser. I det ljuset kan solcellerna inte ses som någonting annat än simpel "greenwashing".

Mitthems ägare, kommunen, bör sätta ner foten och sätta stopp för fler otidsenliga punkthusbyggen. Det finns gott om ledig mark på Haga, Norrmalm, Västermalm, Skönsmon och till och med i Stenstan som lämpar sig utmärkt för en utökning av den trivsamma kvartersstaden. Här skulle Mitthem, med rätt styrning, kunna utgöra en positiv kraft för ett attraktivare Sundsvall.

SNM

Läs också:

Skärpning, Mitthem – som sjuk i MS och kol drabbas man hårt av trasig ventilation

► Lyxutrustade lägenheter är inget för oss vanliga invånare – bygg billigt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons