Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste ställa estetiska krav – Stordalen bygger ändå

Annons

På Norrmalm fanns förut ett hotell på tre våningar med falsat plåttak, burspråk och spröjsade fönster. Hotellet hette Bristol och blev grävskopornas rov när hela stadsdelen i ett sällan skådat slag av kommunal inkompetens jämnades med marken.

Hotell Bristol var vackert, välavvägt och inbjudande – i bjärt kontrast till den stål- och glaslåda som hotellmiljardären Petter Stordalen ämnar lämpa av i Sundsvall.

För Plus-kunder: Klartecken för Stordalens nya lyxhotell i Stenstan – börjar byggas i år: "Ett jättelyft för Sundsvall"

Hotell Bristol på 1950-talet. Bild: Norrlandsbild/Sundsvalls museum

Den som har följt debatten kring hotellbygget kan inte ha undgått de haltande argumenten om att det som byggs i dag ska "spegla vår tid" (vad nu det ska betyda) och att det hur som helst är för dyrt att bygga annat än skitfult.

För det första är det inget modernt med Stordalens hotell. Den typen av hus har byggts i hundra år. Den som vill kan göra en bildsökning med sökorden "bauhaus, dessau" för att se en till stora delar identisk byggnad från 1920-talets Tyskland.

För Plus-kunder: Parkeringen på Norrmalm stänger i höst – 186 p-platser försvinner: "Det är sista sommaren"

Hus i samma stil som det rivna hotellet på Norrmalm, det vill säga sekelskifteshus – ja, de vackra hus vi av ren reflex förknippar med sekelskifteshus – kan alltså vara yngre, eller modernare om man så vill, än byggnader som inte kan särskiljas från det kantiga vrak som Stordalen önskar vräka ner på Norrmalm.

Sundsvalls stad är trots mer än 60 år av destruktiv hantering en fantastisk stad.

Argumentet att det är för dyrt att bygga vackert är inte heller det giltigt, och det av främst två anledningar:

Petter Stordalen äger 190 hotell med 14 000 anställda. Han är god för 13 miljarder, och till och med i Norge är det ganska mycket pengar. Att påstå att han under en högkonjunktur inte har råd med sluttande tak, spröjs och en helt ordinär sockelvåning är orimligt.

Kommunen måste ställa tydliga estetiska krav. Risken för att Stordalen som en konsekvens av att kommunen visar prov på lite ryggrad vägrar uppföra hotellet i Sundsvall måste ses som minimal, för vart i närområdet ska han annars bygga? I Timrå? En bebodd vägren vars enda chans att locka ett hotell är om det blir till en kurort för blinda.

Petter Stordalens planerade hotell på Norrmalm. Bild: Arkitektfirman Krook & Tjäder

Att bygga fult är billigt för ögonblicket, men sett i ett vidare perspektiv är det uppenbart kostsamt.

Sundsvalls stad är trots mer än 60 år av destruktiv hantering en fantastisk stad. Det är ett av skälen till att Stordalen vill bygga ett hotell här. Det har han själv sagt. En inte alltför vågad gissning är att nästa hotelletablering, om det blir någon, inte kommer vara vänt med utsikt över Stordalens tråklåda.

SNM

Läs också:

Flytta den svarta väggen till Ö-vik – den förstör Sveriges vackraste stad

Sundsvall behöver inte 500 fler hotellrum – stoppa den planerade hotellboomen

Vi är många som inte vill se ett hotell i Stadshusparken

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons