Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar att göra ett makabert avtryck

/

Annons

Den gamla ishallen såldes 2003 från kommunen till klubben för 45 Mkr. Ishallen var värderad till 35 Mkr i kommunens bokföring. På grund av tidigare ekonomisk vanskötsel kunde inte kommunen som på andra håll i egen regi bygga om eller skänka hallen till klubben. För att rädda kommunens balansräkning skrevs hallens värde upp till 45 Mkr. TIK köpte därefter ishallen för samma summa (45 Mkr). Detta finansierades genom ett lån från kommunen till klubben. Lånet skrevs sedan årligen ner genom ett finansieringsbidrag från kommunen. 17 Mkr, 75 % av återstoden av detta ”låtsaslån”, var sedan kommunens avskrivning i samband med rekonstruktionen.

Sedan överlåtelsen 2003 har Timrå IK investerat cirka 100 Mkr i ombyggnaden till arena. Att jämföra dagens arena är med den gamla ishallen är som att jämföra en Volvo V70 med en skottkärra.

Timrå kommuns hyra/driftbidrag (nu 4,5 Mkr, tidigare ca 3 Mkr) är en jämförelsevis låg kostnad för en kommun och för en arena. Som jämförelse har Sundsvalls kommun följande driftkostnader för några idrotts- och fritidsanläggningar: Himlabadet 61, 9 Mkr; Sporthallen 13,3 Mkr; Norrporten Arena 8,4 Mkr; Gärdeanläggningen 34,9 Mkr (i kostnaden för Gärdeanläggningen finns också personalkostnader för idrottsplatser ex Norrporten).

I detta nuläge står Timrå IK:s hela existens på spel. Inom kort kan vi ha en verklighet där verksamheten i Eon Arena och Lill-Strimma-hallen har upphört. Att Timrå IK som enda hockeyallsvenska klubb fortfarande äger arenan gör att det inte finns förutsättningar för verksamheten. Dagens kommunledning riskerar att göra ett makabert och oåterkalleligt politiskt avtryck. Utan Timrå IK kommer Timrå kommun för alltid att vara förändrat till något annat. TIK är flaggskeppet, ledarflaggan för kommunens utveckling och existens. Ska allt detta ta slut..?

Ingen påstår att Timrå IK:s situation är kommunens ansvar. Men kommunledningen kan välja en rimlig lösning på goda villkor, överta arenan och därigenom ge Timrå IK rimliga förutsättningar för sin verksamhet. Istället för konkurs och för kommunen oöverskådliga ekonomiska konsekvenser (det är då man kommer få dra ner på annat, skola, omsorg - det viktigaste!) kan klubben fortsätta att direkt och indirekt generera inkomster till kommunen.

Timrå kommun har sedan vanskötseln på 90-talet gjort ett starkt arbete med att sanera sin ekonomi. Man har årligen amorterat cirka 20 Mkr på tidigare lån. Sedan ett antal år har man en sund balansräkning. En utökning av investeringsbudgeten med 29 Mkr för ett arenaköp, flyttar alltså tillbaka saneringsarbetet knappt 1,5 år. Det låter inte direkt som en ohanterlig situation.

Uppgifter från olika håll gör gällande att den politiska ledningen är så iskalla att de tänker vänta ut en konkurs och sedan köpa tillbaka arenan för uppemot 20 Mkr som de värderar att de efter en konkurs kan få överta den för. Cyniskt och hänsynslöst eftersom ett liknande bud i nuläget istället gör att man kan ha ett förhandlingsläge där kommunen visserligen ”riskerar” att få bjuda till något utöver detta. Beaktar man inte att efter en konkurs kommer Timrå IK för alltid vara borta, och kommunen stå med en outnyttjad A-hall?

Det här handlar helt enkelt om den politiska viljan, om de förtroendevalda vill bestämma sig för att lösa detta eller inte. I nuläget skyddar sig alla politiker genom att hävda att sex partier står bakom nuvarande ståndpunkt. Man får väl ändå stå till svars för sin egen politik, både som enskild politiker och parti.

Dessutom: Banken har inget ansvar mot kommunens innevånare. Banken handlar enbart affärsmässigt.

Till någon av er politiker: Ta ledarflaggan, ro detta i land, bli för evigt en hjälte! Motsatsen torde avskräcka något oerhört.

Lars Källgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons