Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromissa aldrig med människovärdet

/
  • Polisens avspärrningar kring de rykande resterna av skolan i Kånna. Skolan var tänkt att användas som evakueringsbostäder för flyktingar.

Annons

Replik på Alliansen måste rädda länets jobb, ST 30 oktober.

Flera företagarrepresentanter från branscher som gynnats av rot-avdraget skriver en uppmaning till de borgerliga partierna att i riksdagen förändra regeringens budget, tillsammans med Sverigedemokraterna, för att hindra sänkningen av rot-avdraget. Jag har full respekt för deras åsikt om att de tycker att regeringen gör en felbedömning, även om jag inte håller med.

Jag tycker att regeringens budget med investeringar i bland annat bostadsbyggande, mindre skolklasser i lägre åldrar och snabbare etablering för nyanlända är rätt prioritering. Skattesänkningar prövade vi i åtta år under den borgerliga regeringen och det resulterade bara i ökade klyftor, ökad arbetslöshet och sjunkande skolresultat. Totalt investeras nu 5,5 miljarder i bostadsbyggande under 2016, något som kommer gynna de branscher som artikelförfattarna representerar.

Även om jag respekterar att rot-företagen har en annan åsikt så blir jag både förvånad och ledsen över uppmaningen de skriver i artikeln. Att på ett sådant ogenerat sätt föreslå att de borgerliga partierna aktivt ska söka stöd från Sverigedemokraterna oroar.

I en tid då asylboenden står i brand runt om i landet och att rasistisk terrorism sker på en skola i Trollhättan vill dessa företagare att de borgerliga partierna ska söka samarbete med ett parti som bidrar till att piska upp stämningen i samhället. Ett parti vars riksdagsledamöter är med och finansierar den rasistiska nätsidan Avpixlat och som publicerar adresser till asylboenden trots att myndigheter avråder.

Den flyktingkatastrof som just nu finns i världen gör att det är många människor som kommer till Sverige på kort tid. Det sätter press på politiken. Med det parlamentariska läget i riksdagen måste partier söka samarbete över blockgränserna, inte med Sverigedemokraterna som artikelförfattarna föreslår.

Stefan Löfven har pratat om behovet att bryta upp blockpolitiken sedan han blev vald till partiledare 2012. De borgerliga fortsätter att nobba. Decemberöverenskommelsen var alternativet till blocköverskridande samarbeten. Den bröt de borgerliga, bara för att riksdagens minsta parti svek löftet.

Kravet som företagarna i artikeln borde ställa på de borgerliga är att de borde söka samtal med regeringen. I stället föreslår rot-företagarna politiskt kaos för att säkerställa sina egna vinstmarginaler. Det är ett bottennapp. Vissa saker går inte att kompromissa med. Alla människors lika värde är en sådan sak.

Antingen har rot-företagarna inte förstått det, eller så ställer de inte upp på det. Jag hoppas att det är det förstnämnda.

Niklas Säwén (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons