Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstigt beslut av Systembolaget att ta in alkoglass

Annons

Runt alkoläsken blev det ett väldigt rabalder för ett antal år sedan, vilket var bra. Jag tror att alkoläskens genomslag kom på pubar i England runt sekelskiftet 1800-1900-talet kallat "lady drink", hos oss grogg. Alkoglassen verkar få glida in relativt enkelt på marknaden. Nykterhetsrörelsen fick i alla fall till en begränsning till Systembolaget, bra det.

Men hur kan vi i landet lagom ha ett statligt systembolag som säljer alkoglass? Blir det jobbigt att sätta stopp och förbjuda när allt ska vara lagom? Nästan tio procent av landets innevånare överkonsumerar alkohol. Ett stort mörkertal finns. Men när är man alkoholist? Kan man vara bara lite alkoholist? Svåra frågor.

Alkoholism är en sjukdom där människan måste inse och inventera sin sjukdom. Tänk vad enkelt om man kunde ta något likt ett graviditetstest och se om man är alkoholist. Är man lite ironisk så kan man ju inte vara lite med barn, eller?

Kring varje alkoholist finns i regel en handfull personer som far illa eller är medberoende och så vidare. Det är barn, makar, sambos och vänner. Vips så är halva Sveriges befolkning med på tåget. Är alkoholism en folksjukdom? Sherlock Holmes-känslan i mig säger i alla fall att alkoglassen riktar sig mot en ung marknad. Det är ingen utveckling jag vill ha.

Roffe Österholm

Läs också:

► [+] Quiz: Utmana dina kompisar – här är 27 kluriga frågor om alkohol

Alkohol är en känslig sak att prata om – men det är dags att vi vågar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons