Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken ska inte riktas mot Israel

Annons

Replik på Är det för tidigt att avsluta ockupationen? ST 3 juli.

När man under insändarsidorna i ST för ovanlighetens skull kan läsa inlägg rörande konflikten mellan Israel och den palestinska myndigheten är det oftast utifrån en propalestinsk vinkel. Den insändare som Gunnar Olofsson fått publicerad är också en sådan och, liknande många andra, full av svepande generaliseringar, rena felaktigheter och visande på en genererande kunskapsbrist.

Jag vill här bara peka på två saker. Olofsson ondgör sig över Israels ljumma reaktion på Frankrikes initiativ till fredsförhandlingar. Men problemet sitter inte hos Israels regering utan hos den palestinska myndigheten som varit den part som, vid otaliga tillfällen haft möjlighet att uppnå resultat vid direkta förhandlingar, lämnat förhandlingsbordet.

Så att Israel inte står upp och jublar åt initiativet är erfarenhetsmässigt betingat. Så var ärlig och rikta kritiken åt rätt håll. Sedan har vi det eviga tjatet om ockupation. Vem har ockuperats, vilket land? Palestina? Snälla nån, läs på. Sen lyfter Olofsson fram risken för ett etniskt rensat Israel. Och att palestinier riskerar bli spridda över hela världen som flyktingar. Sanningen är att det land i Mellanöstern som är mest integrerat med olika folkslag är, just det, Israel. Till skillnad från läget hos dess grannstater där etnisk rensning pågått under många år. Så var ärlig och rikta kritiken åt rätt håll.

GorTha

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons