Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Inköpsstrategin – gör om och gör rätt

Annons
Stefan Falk (L) kräver att Bodil Hansson (S) och den styrande majoriteten i Sundsvalls kommun erkänner ert misstag och gör om och gör rätt, när det gäller kommunens inköpsstrategi.

Läser i ST (19/2) hur majoritetens Bodil Hansson (S) gör sitt bästa för att förklara och bortförklara den inköpsstrategi som hon tillsammans med sina stödpartier C och V har infört i Sundsvalls kommun.

Beslutet fattades i kommunfullmäktige den 30/5 2016. Vi Liberaler med flera partier, reserverade oss emot beslutet, eftersom vi ansåg att införandet av inköpsstrategin på flera punkter skulle motverka möjligheterna till mer lokal upphandling av varor och tjänster, vilket är synpunkter som delades av det lokala näringslivet, LRF med flera.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu börjar majoriteten få kalla fötter. I stället för de tidigare så rosenröda kamporden om allt man ville uppnå så säger man nu att: ”Vi gör bedömningen att det är fullt möjligt att göra detta, men vi behöver utreda vidare inom vilka verksamheter det är relevant” och att ”Inköpsstrategin är väldigt omfattande, vi ser inte att det är möjligt att implementera hela i ett steg utan vi tar en bit i taget.”

Det här är ett påhitt från majoriteten, antagligen för att man förstått vilka konsekvenser som följer av en dåligt genomtänkt inköpsstrategi

Ett beslut som är fattat i kommunens högsta politiska organ, kommunfullmäktige, är inget man därefter kan välja lite hur man vill genomföra. I inköpsstrategin framgår det tydligt ”vilka krav som kommunkoncernen ska ställa i upphandlingar”, inte att det är något som ska ske steg för steg och inte heller togs något beslut i kommunfullmäktige om en tidplan för gradvis införande.

Det här är ett påhitt från majoriteten, antagligen för att man förstått vilka konsekvenser som följer av en dåligt genomtänkt inköpsstrategi.

Läs också: Ny strategi för upphandlingar – nu ställs hårdare krav

Att säga att man inte ska driva inköpsstrategins genomförande ”in absurdum” betyder att även majoriteten förstår att strategin är absurd, att den kan leda till sådant som helt motverkar syftet.

Stefan Falk (L) skriver:

Vi Liberaler föreslår att ni i den styrande majoriteten erkänner ert misstag och gör om och gör rätt. Kalla oss i oppositionen till nya överläggningar, ta med representanter för det lokala näringslivet och LRF. Då kanske vi kan börja vår vandring mot ett riktigt bra företagsklimat även här i Sundsvall.

Stefan Falk (L)

Läs också:

Nya inköpsregler i kommunen stoppas: "Vi kan inte acceptera detta"

Anklagas för att bryta mot lagen – Björk försvarar nya inköpsregler

Företagare oroade inför ny upphandlingspolicy

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons