Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Om man själv får bestämma mat kan aptiten öka

Annons

Replik på S, C: Bilden av äldre som undernärda stämmer inte, ST 6/3.

Enligt statistik från kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsen lider närmare 40 000 äldre av undernäring i äldreomsorgen i Sverige, och fler än 100 000 riskerar att bli det. Det här vill vi liberaler göra något åt!

I vår budget (MRP 2017-2018) föreslog vi därför möjligheten för äldre som var beviljade matleverans, att de skulle få välja matleverantör och därmed kunna få en mat som bättre stämmer in på den enskildes matvanor.

För Plus-kunder: Liberalerna i matutspel: Kräver större variation på tallriken för Sundsvalls äldre

Men vi ser också en rad andra åtgärder som till exempel att kommunen behöver bli bättre på att identifiera de som har problem med munhälsan – för har man ont i munnen är det svårt att äta! Man kan också behöva få känna doften av lagad mat och sällskap för att få aptit. Vi tror att det är viktigt att få det mer lustfyllt att äta. Extra viktigt när man är stillasittande och äter mediciner som gör att man inte får de rätta hungerkänslorna. Att själv få bestämma vilken mat man är sugen på kan vara det som gör skillnad i matlust och därmed i hälsan.

Tråkigt att Malin Larsson, socialnämndens ordförande, duckar för problemet att det finns äldre som lider av så allvarlig näringsbrist att de riskerar att dö i närtid. Men mest förvånad är jag ändå över Hans Forsberg (C) som säger nej till ännu en valfrihetsreform. Det är långt ifrån Annie Lööfs centerpolitik!

Vi liberaler vill ge rätt till valfrihet även på äldre dar!

Ingeborg Wiksten

Fullmäktigeledamot Liberalerna

Läs också:

► Vad krävs för att ni ska förstå att min 93-åriga huvudman är dement?

► Jag tar hellre en varm hand än en dator när jag blir dement

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons