Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Schyssta villkor uppnås inte genom att förstöra för våra lokala företagare

Annons

Replik på S: Dra lärdom av bron – våra skattemedel ska inte användas till lönedumpning, ST 7/3.

Bodil Hansson (S) har reagerat på min insändare om inköpsstrategin för Sundsvalls kommun, ett dokument som är utarbetat av kommunens styrande partier S, C och V. Det bärande argumentet i hennes resonemang verkar vara att skattemedel inte ska användas till lönedumpning och ger bygget av Sundsvallsbron som ett viktigt argument. Det hade kanske varit bättre med ett mer relevant exempel eftersom Sundsvallsbron är en statlig satsning med Trafikverket som upphandlande myndighet.

Den upphandlingen vanns av ett europeiskt konsortium och var av sådan karaktär att det var för stort för vår lokala byggkapacitet. Jämförelsen är orimlig, vilket säkert Bodil är medveten om. Men lyft gärna fram något lokalt exempel där kommunen har gjort en upphandling som resulterat i lönedumpning.

För Plus-kunder: Omstridda krav på företag i Sundsvall snart här: "Ska inte drivas in absurdum"

Kommunens inköpsstrategi har beslutats av kommunfullmäktiges majoritetspartier. Inför beslutet uppvaktades kommunen av företrädare för bland annat lokala företagarföreningar, Svenskt Näringsliv liksom LRF. Skälet var naturligtvis inte att man var rädda för att bli utkonkurrerade av ”schyssta”, mer seriösa företag med denna inköpsstrategi. Nej, det var snarast det motsatta, att med de krav som nu skulle ställas såg man att det var stor risk att upphandlingarna skulle vinnas av nationella storföretag som skulle kunna matcha till exempel krav på heltid och kollektivavtal enligt det som skrivs i strategin. Bland annat vi liberaler menar att dessa krav är orimligt högt ställda för de flesta av våra lokala företagare som ofta bedrivs som familjeföretag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Kommunfullmäktiges majoritet har fattat ett tydligt beslut om införande, det finns inget med om ett stegvis införande och att riskbranscher ska prioriteras, vad nu riskbranscher definieras som? Om ni i majoriteten nu börjat få kalla fötter inför införandet av er strategi, då rekommenderar jag er att göra om och göra rätt. Bodil Hansson undrar på vilket sätt jag vill bidra till schyssta villkor. Ja, det är definitivt inte genom att förstöra möjligheterna för våra lokala företagare att delta i kommunens upphandlingar. För vem vinner på att en mindre andel av Sundsvallsbornas skattepengar ger lokala arbetstillfällen? Det ni borde ha gjort var att lyssna på de som er inköpsstrategi drabbar. Vi liberaler gör i alla fall det!

Stefan Falk (L)

Gruppledare

Läs också:

L: Inköpsstrategin – gör om och gör rätt

Företagarna: Det måste bli enklare att byta ägare i ett företag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons