Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Velandet med Arbetsförmedlingen måste sluta – skattebetalarna ska inte stå för notan

Annons
Arbetsförmedlingens undersökningar visar att endast fyra procent av de som tagit hjälp av myndigheten tycker att deras arbetsförmedlare har bidragit till att de fått ett jobb, skriver Erica Markusson (L).

Replik på S: Vi satsar hellre på en bättre arbetsförmedling än privatiseringar, ST 21/4 samt Liberalerna kommer med en förenklad bild av Arbetsförmedlingen, ST 22/4.

Det mest utelämnande jag har varit med om var den period jag stod utan arbete. När jag behövde vända mig till en myndighet för att kunna betala mina räkningar. Som politiker kan jag inte se arbetslöshet som statistiska siffror. Jag måste se kvinnan, mannen, personen som har ett liv att leva, som har drömmar och förhoppningar.

Arbetsförmedlingen ansvarar för en av de absolut viktigaste trygghetssystemet i den svenska välfärden. Oavsett hur dess företrädare vill dela upp sin omsättning och oavsett hur bra jobb de anställda gör så har Riksrevisionen vid ett flertal tillfällen poängterat att Arbetsförmedlingen behöver effektiviseras och bättre värdera om insatserna är värda kostnaden. Arbetsförmedlingen har nästan 15 000 anställda, varav 8 400 arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingens undersökningar visar att av dem som lämnat myndigheten för ett arbete uppger endast fyra procent att en arbetsförmedlare bidragit till den processen. Det kan inte anses vara kostnadseffektivt.

Många gånger tar skattebetalarna lokalt hela kostnaden för att matcha invånarnas kompetens med arbetsgivarnas behov.

Våra arbetsgivare, kommuner och regioner sjösätter på löpande band projekt för att lösa Arbetsförmedlingens uppdrag. I Västernorrland finns projekt för jobb till medflyttande, för kompetensmatchning med mera. Vissa projekt sker i samverkan med Arbetsförmedlingen. Men många gånger tar skattebetalarna lokalt hela kostnaden för att matcha invånarnas kompetens med arbetsgivarnas behov.

Vi liberaler anser att Arbetsförmedlingen har behov av nystart med nödvändig rationalisering. Vi vill även se en arbetsmarknadspolitik som ger var och en en möjlighet att själv betala sina räkningar.

Vi vill inte att staten hattar och dattar med en av våra viktigaste sociala försäkringar. Staten måste fokusera på personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Våra skattebetalare ska inte betala dubbelt för att lösa lokala behov eller behöva ta kostnader som näringslivet redan i dag är beredda att betala för.

Erica Markusson

Riksdagskandidat

Liberalerna Västernorrland

Läs också:

  L: Jobbpolitiken fungerar inte – lägg ner Arbetsförmedlingen

Befolkningens obefintliga förtroende för Arbetsförmedlingen går inte att snacka bort

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons