Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets pensionärer vill mer

Annons

Tomas Eneroths (S) besked är en välkommen öppning i den tidigare så låsta diskussionen om pensionärernas ekonomiska villkor. Vissa ekonomiska förbättringar utlovas för ungefär hälften av landets pensionärer som har de lägsta pensionerna. Gott så.

Men det är oacceptabelt om den andra halvan inte får några förbättringar förrän efter valet 2018. De har också drabbats av betydande försämringar i privatekonomin de senaste åren. Från år 2009 har 100 kronor för en inkomstpensionär minskat till 97 medan för löntagaren har 100 kronor ökat till 113, allt före skatt.

Politik handlar som bekant om att vilja men också om att prioritera och prioritera bort. Alliansen valde det femte jobbskatteavdraget framför att fullt ut finansiera ett borttagande av pensionärsskatten. Och för nästa mandatperiod utfärdar de inga löften till pensionärerna.

Socialdemokraterna tar nu ett steg i rätt riktning men det räcker inte. Landets pensionärer vill mer. De kräver att straffskatten på pensioner avskaffas för alla pensionärer under nästkommande mandatperiod. För det är fullständigt oacceptabelt att orättvisorna mellan pensionärer och löntagare ska bestå ända in i en oviss framtid. Efter valdagen kommer vardagen. Då ser jag fram emot att de nyvalda politikerna tar sitt uppdrag på allvar och börjar avveckla straffskatten och reformera pensionssystemet.

Jöran Rubensson

Ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons