Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ahlins torg fungerar bra och hedrar författaren

/

Annons

Replik på "100 år sedan Lars Ahlin föddes – uppkalla torg efter honom".

Tack Sten Rigedahl för ditt engagemang i Lars Ahlin och vilken fullträff att artikeln var införd i ST 4 april, just på 100-årsdagen av hans födelse.

Du vill uppkalla ett torg efter Lars Ahlin, för att hedra honom.

Nu finns det redan ett Lars Ahlins torg, i Kulturmagsinet, så beskaffat att man lätt dröjer kvar där, för att möta någon, hålla ett arbetsmöte, ta del av information, orientera sig vidare till biblioteket, Medelpadsarkivet, museet, programsalen, köpa en kopp kaffe eller äta lunch i caféet, under tak året om, på torget. Dessutom brukar torget användas för konserter, uppläsningar och andra framträdanden samt för att vartannat år dela ut Lars Ahlin-stipendiet. Det är utmärkt att torget fungerar så. Det enda som saknas är att skylten som annonserar att torget heter Lars Ahlins torg kunde vara synligare.

Det torg som Rigedahl åsyftar är Olof Palmes torg, före detta Brotorget vid Storgatan 33, som föreslås byta namn till Lars Ahlins torg. Det torget skulle inte fungera på samma sätt som nuvarande Lars Ahlins torg i Kulturmagasinet – av lätt insedda orsaker; inte ens efter nuvarande ombyggnad, då det förblir en plats som man passerar – även om ambitionen är att skapa en mötesplats – men inte stannar vid på det sätt man gör i Kulturmagasinet.

Jag förstår inte att det skulle vara en hädelse mot Lars Ahlin att inte benämna torget vid Storgatan 33 för Lars Ahlins torg. Han bodde där, i det 1947 rivna Hellbergska huset, från hösten 1922 till hösten 1925, alltså endast 3 av de 14 åren i Sundsvall. Resterande år låg bostäderna vid Bleckslagaregatan, vid Mons såg, i Granmodal, vid Gränsgatan och i Fagerdal. Inalles har sex olika adresser i Sundsvall utgjort hemvist för Lars Ahlin.

Slutligen: Lars Ahlins torg i Kulturmagasinet fungerar bra och att det inte ligger vid Storgatan 33 är – tycker jag – vare sig befängt, oförskämt eller hädelse gentemot Lars Ahlin.

För övrigt är han inte helt bortglömd – som Sten Rigedahl skriver. Vi läser honom inom sällskapet och tror att vi på bästa sätt hedrar honom just genom att läsa hans böcker. Har du noterat Bonniers nyutgivna Ahlinböcker och sällskapets utgivna essä-antologi? Besök gärna Stadshuset/SVC som i april och maj presenterar Lars Ahlin i filmer och föredrag. Det blir två utställningar, en i biblioteket den 29/4 och en i museet den 17/10, Stenstans Berättarteater visar några av Ahlins gestalter i sommar och i oktober blir det symposier med Ahlinforskare och läsning av debutboken "Tåbb med manifestet".

Dessutom blir det fler föreställningar av den nyuppsatta "Kommer hem och är snäll".

Om Olof Palmes torg ännu en gång ska byta namn överlåter jag till ansvariga på Lantmäteri-kontoret att överväga. En grannlaga uppgift, eftersom så kallade memorialnamn kan utlösa såväl jubel som harm.

Svante Junker

Sekreterare Lars Ahlin-sällskapet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons