Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs inköpsstrategin innan ni börjar kasta ur er åsikter som inte stämmer

Annons
Innan man kritiserar något kan det vara bra att sätta sig in i vad det faktiskt rör sig om, menar Anja Åkerlund. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Med anledning av de krönikor, artiklar och insändare som kritiserat Sundsvalls kommuns inköpsstrategi vill jag göra ett inlägg.

Kritiken som framkommit avser krav på kollektivavtal vilket skulle göra det omöjligt för företag utan kollektivavtal att svara på kommunens upphandlingar. Den som själv har läst inköpsstrategin vet att något sådant krav inte finns. Vad som står är att leverantörerna ska erbjuda ”villkor i nivå med kollektivavtal inom följande områden: lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension”. Och det är väl vad schyssta arbetsgivare ändå redan gör?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är intressant att höra olika personers åsikter men en grundförutsättning innan man kritiserar tycker jag är att man själv har läst vad som faktiskt står. Helt enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelsen ta beslut om en handlingsplan (håller på att utarbetas) med inköpsstrategin som utgångspunkt. Det är inte för att reglerna ska bli hårdare utan för att konkretisera hur inköpsstrategin i praktiken ska efterföljas på samma sätt som sker med andra kommunala styrdokument.

Det finns heller inget generellt krav på heltid, i vilka situationer det kan bli aktuellt kommer att framgå av handlingsplanen. Övergripande gäller att ”kommunkoncernen inte får ställa högre krav i upphandlingar än vad som ställs på motsvarande produktion i egen regi”.

Anja Åkerlund, företagare och centerpartist

Läs också:

L: Schyssta villkor uppnås inte genom att förstöra för våra lokala företagare

S: Dra lärdom av bron – våra skattemedel ska inte användas till lönedumpning

Hans Forsberg: Tråkigt att Bohlin blundar för alla våra framsteg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons