Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Madina ha ett liv och en framtid!

/

Annons

KFUM Kometerna är en förening för idrottande utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. I vår förening har Madina Tankaeva 15 år varit aktiv i drygt 1 år. Den här flickan och hennes mamma flydde från Tjetjenien för 5 år sedan efter att Madinas pappa blivit mördad och hennes mamma svårt torterad. Nu har Migrationsverket beslutat att utvisa Madina och hennes mamma tillbaka till Tjetjenien. Vi från KFUM Kometerna är mycket upprörda över hur man kan behandla en utvecklingsstörd 15-årning på det sättet. Om de utvisar Madina och hennes mamma, vad händer då med en utvecklingsstörd tonårstjej i Tjetjenien?

Hennes pappa har blivit mördad där och mamman har blivit torterad. Kommer Madinas mamma att överleva, vad har Migrationsverket för garantier för detta? Madinas mamma är själv övertygad om att hon kommer att dödas och till och med Amnesty International och Human rights har uttryckt sig kritiskt till beslutet. Om hon inte överlever vad har då Svenska Migrationsverket skickat denna flicka till, till ett ingenmansland? Vem tar hand om henne när förövarna kommer in i huset och torterar och mördar hennes mamma, vad tror Migrationsverket att en utvecklingsstörd flicka har för möjligheter att i den stunden förstå vad som händer, veta vad hon ska göra och kontakta den hjälp hon behöver ha? Vad finns det förresten för hjälp i Tjetjenien för en utvecklingsstörd människa? Hon har inte gått i skola innan hon kom till Sverige, det finns inte skolor för utvecklingsstörda i Tjetjenien, så till skolan kan hon inte gå och få hjälp. Det finns inte heller någon kontaktfamilj som finns i bakgrunden, någon god man eller annan naturlig kontakt som hon känner och direkt kan få hjälp av.

I den stunden kommer hon antagligen att stå som fastväxt i marken och bara gråta och stirra tills någon hittar henne. Helt oförstående om vad som händer. En helt fruktansvärd situation tycker vi som har egna utvecklingsstörda barn och många aktiva i föreningen. Detta beslut måste strida mot Barnkonventionen på många sätt! Här har absolut inte barnets bästa kommit i främsta rummet. Vad har Migrationsverket för garantier för att detta barn kommer att ha en vårdnadshavare som kan utveckla, vägleda och strida för barnets rättigheter i Tjetjenien? Det står i Barnkonventionen att alla barn har rätt till detta. Även om mamman överlever kan man fundera över hur en förälder fungerar som varje stund är livrädd att någon ska komma in genom dörren och tortera och döda henne.

Barnen har enligt Barnkonventionen också rätt att uttrycka sin mening och det ska tas i beaktande. En utvecklingsstörd kan inte alltid göra det själv och absolut inte i detta fall, utan någon måste föra deras talan. Vem kan föra Madinas talan i denna situation, har Migrationsverket lyssnat på vad Madina vill och tagit det i beaktande. För henne är just nu tryggheten mamman, skolan, kontaktfamiljen och fritiden i KFUM Kometerna. Allt det rycks ifrån henne, det är självklart inte vad Madina vill om hon kunde uttrycka sin vilja.

Vi i KFUM Kometerna tycker att detta är gräsligt inhumant. Vi vill att Madina ska ha ett liv, en framtid! Hon ska stanna i Sverige och vi vill ha kvar henne i föreningen!

KFUM Kometerna

Styrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons