Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt tiggarna sälja saker i stället för att sträcka fram muggen

Annons
Åren går men tiggeriet består. Tryggve Emstedt tycker att man kan exempelvis kan låta tiggarna sälja saker på loppis

Det verkar finnas få frågor som är så glödheta som tiggeriet i allmänhet och av rumäner i synnerhet. År efter år går utan att man hittar några vettiga regler. Visst kan man påstå att folk skall vara fattiga i sina egna länder och att Rumänien tar för lite ansvar, men är man EU-medborgare så har du ju rätten att vara här om du kan försörja dig. Det förutsätter, såvitt jag känner till, att man anmäler till Skatteverket att man arbetar här. Om man inte har rätt att vistas här på grund av arbete så får man oftast inte stanna mer än tre månader.

Varför inte se de som tigger eller försörjer sig på annat sätt som skattebetalare och kräva att de registreras och sedan betalar en en symbolisk skatt, vad den nu kan uppgå till. Det måste rimligen vara en fördel för den enskilde att visa att man inte är en anonym person som kanske utnyttjas och inte får behålla några medel själv.

Varför inte erbjuda loppisbord på särskilda platser och även erbjuda skjuts till bär- och svampmarker så att man kan tjäna en slant den vägen?

Jag ställer mig mycket skeptisk till om det är rimligt att man överhuvudtaget skall tillåta att man sitter i princip var som helst och utövar "muggtiggeri". På vintern borde det kunna förbjudas så länge man sitter utomhus och på så sätt riskerar sin hälsa i kylan, och under övriga året borde den lokala ordningsstadgan göra att man inte får sitta på annat än anvisade platser och efter att man fått sitt tillstånd.

Vad som borde vara mycket mer rimligt än rent tiggeri är att man antingen spelar ett instrument eller säljer något, och då knappast tidningar för 100 kronor styck. Varför inte erbjuda loppisbord på särskilda platser och även erbjuda skjuts till bär- och svampmarker så att man kan tjäna en slant den vägen?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Med lite god vilja borde det vara möjligt att låta ett visst antal personer per kommun, beroende på storlek, erbjudas chansen att få tillstånd att utöva någon form av "affärsverksamhet" som i sin tur leder till en viss schablonbeskattning.

Har aldrig någon tankesmedja tagit itu med denna fråga på ett konstruktivt sätt? Om så inte är det väl hög tid för att slippa fortsätta ge grogrund för den fasansfulla främlingsfientlighet som brett ut sig i samhället och delvis på grund av tiggeriet.

Tryggve Emstedt

Läs också:

► [+] Nej till nytt förslag – tiggare ska inte tvingas söka tillstånd: "Jag har aldrig hört att de stört någon"

S och M håvar in pengar utifrån – det är konstigt att tiggeri bara är fult för vissa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons