Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna kommer med en förenklad bild av Arbetsförmedlingen

Annons

Replik på L: Jobbpolitiken fungerar inte – lägg ner Arbetsförmedlingen, ST 17/4. 

Att Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder, som liberalerna Erica Markusson, Said Abdu och Mats Persson skriver, är en förenklad bild.

En stor del av Arbetsförmedlingens anslag på 77 miljarder går till transfereringar som A-kassa och aktivitetsersättning.

De stora posterna av anslaget är aktivitetsersättning och A-kassa, som utgör ungefär 24 miljarder. Ytterligare drygt 20 miljarder går till de arbetsgivare som ger arbetslösa en meningsfull sysselsättning vilket ökar möjligheterna att få en icke subventionerad anställning. Dessutom går 6 miljarder kronor till de drygt 250 privata aktörer som levererar upphandlade externa tjänster till inskrivna arbetslösa, exempelvis stöd och matchning. Övriga delar av anslaget går exempelvis till lönebidrag och etableringsersättning till nyanlända.

Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader, det vill säga löner, lokaler, IT och administration uppgick förra året till 8,4 miljarder, alltså drygt 10 procent av anslaget.

Att lägga ner Arbetsförmedlingen leder alltså inte automatiskt till en besparing på 80 miljarder kronor för staten. Den största delen av vårt anslag går i dag till åtgärder för de som står längre från ett jobb vilket är drygt 70 procent av alla inskrivna arbetssökande.

Therese Sjögren

Arbetsförmedlingschef Sundsvall Timrå Härnösand Ånge

Läs också:

Befolkningens obefintliga förtroende för Arbetsförmedlingen går inte att snacka bort

Arbetsförmedlingen är inte så dålig som vi ständigt får höra

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons