Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lövträd i betesmarker bra för landskap och klimat

/

Annons

Den 23 juni hade Världsnaturfonden WWF en debattartikel i ST med rubriken "Stöd öppna landskap". Man konstaterade att många betesmarker förbuskas, vilket drabbar den biologiska mångfalden och människors livsmiljö på landsbygden.

Några dagar senare redovisade Sveriges Television en undersökning med rubriken Kött den bortglömda miljöboven där det konstateras dels att köttproduktionen ger stora utsläpp av klimatgaser, dels att politikerna försummar köttproduktionens utsläpp när man beslutar om åtgärder för att begränsa klimatförändringen. Betesbaserad köttproduktion ger större utsläpp av växthusgaser än annan köttproduktion. Vi har alltså en konflikt mellan målen Ett rikt odlingslandskap och Begränsad klimatpåverkan.

Ett sätt att lösa målkonflikten är att plantera dungar med lövträd i betesmarkerna. När träden växer tar de upp koldioxid som annars skulle bidra till den globala uppvärmningen. När träden växt färdigt kan veden användas bl.a. för att ersätta fossila bränslen i kraftvärmeverk, vilket är bra för klimatet. Om avverkade träd ersätts med nyplanterade träd blir vedproduktionen i det närmaste klimatneutral.

En Sifoundersökning förra sommaren visade att en majoritet av svenskarna föredrar betesmarker med lövträd framför betesmarker utan träd. Men tyvärr är sådan klimat- och landskapsvänlig trädodling inte förenlig med nuvarande regler för miljöersättningar. Om lantbrukarna, vid sidan av nuvarande ersättningen för landskapsvärden, fick betalt för klimatnyttan av växande träd skulle många djurbönder och därmed betesmarker räddas.

Karl-Ivar Kumm

Docent i lantbruksekonomi, Sveriges Lantbruksuniversitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons